Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 05. 24.

Iraki elnök: az ország 150 milliárd dollárt vesztett a korrupció miatt

2021. 05. 24.

Irak 150 milliárd dollárt (43 ezer milliárd forint) vesztett 2003 óta a korrupció miatt – jelentette ki Barham Száleh iraki elnök vasárnap.

“Az iraki nyersolaj exportja 2003 óta meghaladja az ezer milliárd dollárt, míg hozzávetőleg 150 milliárd dollárt csempésztek ki az országból korrupciós ügyletekkel” – mondta Száleh az állami televízióban közvetített beszédében, pontos részletekkel azonban nem szolgált.

Az államfő javaslatot tett egy nemzetközi korrupcióellenes szövetség létrehozására az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló katonai koalíció mintájára.

Hangsúlyozta, hogy a korrupció és a terrorizmus összefüggenek. Hozzátette, hogy törvénytervezetet nyújtott be az iraki parlamentben. Ez a jogszabály a korrupciós ügyletekkel külföldre csempészett vagyon visszaszerzését célozná.

Irak legnagyobb bevételi forrását az energiahordozók jelentik, de az olajárak meredek zuhanása és a koronavírus-járvány kihatásai miatt gazdasági válság alakult ki.

Irakban 2019 októberében tüntetések indultak az országot fojtogató korrupció ellen. Az utcára vonuló tömegek a 2003-as amerikai invázió óta meglévő politikai rendszer átalakítását is követelik.

A megmozdulások valamelyest csillapodtak tavaly májusa, vagyis Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök hatalomra kerülése óta, aki reformokat ígért.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑