Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 10. 08.

Irán szerint palesztin önvédelem az Izrael elleni támadás

2023. 10. 08.

Az iráni külügyminisztérium szombaton úgy vélekedett, az Izrael elleni támadás a palesztinok önvédelmi cselekedete, és felszólította a muzulmán országokat, hogy támogassák őket jogaik érvényesítésében.

A Hamász palesztin  mozgalom meglepetésszerű offenzívát intézett Izrael ellen szombaton. Az palesztin fegyveresek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb támadása során számos embert megöltek és túszokat hurcoltak el a Gázai övezetbe.

“Ez a művelet (…) Palesztina elnyomott népe ellenállási szervezeteinek spontán megmozdulása elidegeníthetetlen jogaik védelmében, és természetes reagálás a cionista háborús uszításra és provokatív politikákra” – idézte az iráni állami média Nászir Kanánit, a külügyminisztérium szóvivőjét.

“Irán úgy ítéli meg, hogy a cionista megszálló rezsim és a jól ismert támogatói (…) a felelősök az erőszakért, a palesztinok elleni gyilkosságokért, és felszólítja az iszlám államokat, hogy támogassák (…) a palesztin nép jogait” – mondta Nászir Kanáni.

Akbár Ali Velajati, Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének a főtanácsadója közleményében leszögezte: “Ez a győztes hadművelet minden bizonnyal siettetni fogja a cionista rezsim összeomlását, és küszöbönálló megsemmisítését ígéri” – jelentette a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

Ali Bahadori-Dzsaromi kormányszóvivő az állami médiának azt mondta: a támadások “bebizonyították, hogy a cionista rezsim sérülékenyebb, mint valaha, és a kezdeményezés a palesztin fiatalok kezében van”.

Az állami televízióban bemutatott felvételeken látni lehetett, amint a teheráni Palesztina téren összegyűlt emberek üdvözlik a támadásról szóló hírt, “Halál Izraelre!” jelszót skandálnak és tűzijátékokat lődöznek. A televíziós felvételek szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték az Izrael elleni Hamász-támadást.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑