Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 10. 21.

Ismét elraboltak egy papot Nigériában

2017. 10. 21.

Maurizio Pallù a Neokatekumenális Út tagja, három éve folytat missziót az afrikai országban. Négy másik emberrel együtt rabolták el október 13-án Benin City környékén. Nigériában az elmúlt két évben öt papot ejtettek túszul emberrablók, egyiküket meg is gyilkolták.

Feltételezik, hogy Maurizio Pallùt egy olyan bűnbanda rabolta el, amelyből sok garázdálkodik a környéken: valószínűleg váltságdíjat akarnak majd a foglyaikért. Maurizio atya 63 éves, Firenzéből származik, ott találkozott a Neokatekumenális Úttal, amelynek tizenegy éven át volt világi misszionáriusa. 1988-ban lépett be a római Redemptoris Mater szemináriumba. Kezdetben két római plébánián volt káplán, majd Hollandiába küldték, ahol a haarlemi egyházmegyében lett plébános. Ezt követően ment Afrikába, a nigériai Abuja egyházmegyébe.

John Olorunfemi Onaiyekan bíboros, abujai érsek azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kaptak jó híreket, de bíznak Maurizio atya szabadulásában: „A rendfenntartó erők mindent megtesznek, hogy a nyomára bukkanjanak. Elrablóinak nemsokára szabadon kell bocsátaniuk, mert nem könnyű észrevétlenül átvinni az erdőkön egy olaszt. Mi is minden erőnket megmozgattuk. Imádkoznunk kell, hogy szabadon engedjék.”

Greg Burke, a vatikáni sajtóközpont igazgatója a Twitteren közölte: „Ferenc pápát értesítették, hogy Nigériában elraboltak egy olasz papot, Maurizio Pallùt. A Szentatya imádkozik érte.”

„Megrendít és aggaszt ez az aljas tett, amely egy olyan ember ellen irányul, aki az evangélium hirdetője, a béke munkása. Az imádság a legerősebb fegyver, amely ebben a pillanatban a rendelkezésünkre áll, hogy testvérünk mellé álljunk, és kérjük, hogy mihamarabb visszanyerje szabadságát, amelytől megfosztották” – mondta Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke. Hozzátette: éppen októberben ünnepeljük a missziók hónapját; Bresciában ezekben a napokban tartják az első országos missziós fesztivált. Büszkeséggel tölthet el mindenkit, hogy vannak olyan testvéreink, akik elindulnak egyházi közösségeinkből, hogy minden emberrel megosszák a reményt, amelyet az Úrtól kapunk: „Az egész olasz Egyház nevében biztosítom őt szolidaritásunkról, imáinkról és arról, hogy megérint minket azok története, akik a világ peremvidékein másoknak ajándékozzák életüket” – nyilatkozta Bassetti.

Edo államban, amelynek fővárosa Benin City, gyakoriak az emberrablások. Szeptember 27-én Lawrence Adorolo atyát, az okpellai Szent Benedek-templom plébánosát rabolták el. Gabriel Dunia, Auchi püspöke a Fides hírügynökségnek elmondta: az emberrablók jelentkeztek az Egyháznál, és váltságdíjat követeltek. Hozzátette, hogy az Egyház nem fizet váltságdíjat, tartják magukat a nigériai püspöki konferencia által megállapított irányvonalhoz, amely szerint elutasítják a papok és szerzetesek elrablóinak e követeléseit. Ezek az emberrablások gyakran nem az Egyház iránti gyűlöletből történnek, hanem a váltságdíj miatt követik el a bűnözői csoportok.

Az elmúlt napokban egy fegyveres csoport elrabolta a Benin Cityben található Ogba Nemzeti Park igazgatóját; három rendőrt meggyilkoltak. A sajtó értesülései szerint idén további három papot raboltak el Nigéria déli részén. Samuel Okwuidegbe jezsuitát a Benin City és Onitsha közötti úton fogták el április 18-án, majd 22-én szabadon engedték. Június 18-án egy rendőrségi rajtaütés során szabadították ki az okigwei egyházmegye papját, Charles Nwachukwut, akit 16-án rabolt el öt fegyveres.

Cyriacus Onunkwo elrablása tragédiába torkollott: szeptember elsején elrabolták, majd meggyilkolták, testét Omuma település közelében másnap találták meg.

Gabriel Oyaka atyáról, akit 2015. szeptember 7-én raboltak el, és aki a Szentlélek Kongregáció tagja, két éve nem érkezett hír.

Orientaista.hu  – Magyar Kurír, Avvenire.it

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑