Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 04. 30.

Izrael akadályozása miatt elhalasztják a palesztin választásokat

2021. 04. 30.

Elhalasztják a május 22-re kiírt választásokat, és a voksolást mindaddig nem tartják meg, amíg nincs garancia arra, hogy az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálemben is meg lehet tartani – jelentette be péntek hajnalban Mahmúd Abbász palesztin elnök élő televíziós beszédben.

“Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a választást mindaddig, amíg Jeruzsálemben élő honfitársaink nem tudnak élni demokratikus jogukkal” – szögezte le Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetőségének tanácskozása után.

A palesztin elnök Izraelt tette felelőssé, mert szerinte a zsidó állam bizonytalanságot teremtett akörül, hogy megtartható-e a szavazás Kelet-Jeruzsálemben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalának szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy Izrael hivatalosan nem tett bejelentést arról, hogy engedélyezi-e a választás megrendezését, ahogyan 2006-ban tette.

A városban palesztin szervezetek nem kampányolhatnak. Abbász arról beszélt, hogy az izraeli kormány írásban arról tájékoztatta, hogy nem tud állást foglalni, mert a legutóbbi választások után még nem állt fel új kormány.
Az egyelőre nem világos, hogy a júliusra tervezett palesztin elnökválasztást érinti-e a halasztás.

A Gázai övezetet irányító iszlám radikális Hamász felháborodással fogadta a döntést, melyet puccsnak nevezett, amelyet az emberek nem támogatnak. A mozgalom szerint Izrael kifejezett engedélye nélkül is meg kellene tartani a szavazást Kelet-Jeruzsálemben.

“Visszautasítjuk ezt a döntést, amely szembemegy a közmegegyezéssel, és ennek következményeiért egyedül a Fatah lesz a felelős” – hangoztatta Számi Abú Zuhri, a Hamász szóvivője.

A Palesztin Nemzeti Hatóságban több mint 15 éve nem tartottak választásokat. Abbász három hónappal ezelőtt jelentette be, hogy választások lesznek, miután többen bírálatot fogalmaztak meg a palesztin intézmények demokratikus legitimációjával kapcsolatban, a többi között az ő elnökségének hitelessége is megkérdőjeleződött.

2006-ban a Hamász elsöprő győzelmet aratott, ami belső szakadáshoz vezetett a palesztin hatóságban, miután a Hamász átvette az uralmat a Gázai övezetben, a Fatah ellenőrzése pedig Ciszjordánia egy részére korlátozódott.

Azóta a Hamász népszerűsége is csökkent, mert a Gázai övezetben folyamatosan romlik az életszínvonal, de az iszlamista mozgalom továbbra is egységes, míg a Fatah három külön listára szakadt szét. A Hamász nem ismeri el Izrael Állam létjogosultságát, és rendszeresen támadásokat indít a cionista állam ellen, mivel az évek óta teljes blokád alatt tarja a több millió lakosú Gázai övezetet.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑