Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 10. 27.

Izrael katonai agresszióval fenyegeti Iránt az atomprogramja miatt

2017. 10. 27.

Izrael katonai akcióval is hajlandó megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson – jelentette ki Jiszráel Kac, az izraeli hírszerző szolgálatok minisztere csütörtökön Tokióban, ahol japán kormányzati támogatást igyekezett szerezni Donald Trump amerikai elnök szigorúbb Irán-politikájához.

Trump két héttel ezelőtt bejelentette: nem hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a 2015-ös nukleáris megállapodást. Leszögezte, ha a kongresszus nem támogatja Iránnal szembeni új stratégiáját, akkor felmondja az Egyesült Államok részvételét a megállapodásban. A kongresszusnak attól számítva 60 nap áll rendelkezésére arra, hogy támogassa a pénzügyminisztérium által bevezetendő új szankciókat Teherán ellen.

„Ha a Trump elnök vezette nemzetközi erőfeszítések nem tudják megakadályozni Iránt nukleáris céljainak elérésében, akkor Izrael egyedül is hajlandó lesz katonai akciókat végrehajtani. Változtatni lehetne a megállapodáson, hogy (az irániak) soha ne legyenek képesek atomfegyver birtokába jutni” – jelentette ki Kac a Tokióban adott interjúban.

Izrael már hajtott végre önálló katonai akciókat legjelentősebb szövetségese, az Egyesült Államok beleegyezése nélkül, például 2007-ben egy feltételezett szíriai atomreaktor ellen, valamint 1981-ben Irakban. Egy Irán elleni csapás azonban nagyon kockázatos volna, mert Irán válaszcsapást hajthatna végre, másrészt nagyon megrendülnének a pénzpiacok – írta a Reuters hírügynökség.

Elképzelhető, hogy a fenyegetéssel Izrael nagyobb támogatást tud szerezni az Egyesült Államokban ahhoz a kezdeményezéshez, hogy az aláírók szigorítsák meg a nukleáris megállapodást, de ebbe Teheránnak is bele kellene egyeznie. Ez vissza is üthet, ha Iránban megerősödnek a radikálisok, valamint tovább nő a Washington és európai szövetségesei közötti szakadék.

Eddig a többi aláíró ország közül egyik sem kérdőjelezte meg, hogy Irán betartja az atomalkut, így az Egyesült Államok egyelőre magára maradt. Japán is az Egyesült Államok szövetségese, és hadereje támogatására kényszerül Észak-Koreával szemben, de más vonatkozásban is. Mindazonáltal Tokió azt a stratégiát követi a Közel-Keleten – ahonnan csaknem teljes olajszükségletét kielégíti -, hogy baráti viszonyt tart fenn minden országgal, köztük Iránnal is.

Kac beszámolt arról, hogy kérte a japán kormány támogatását a nukleáris szerződés megváltoztatásához. A Reuters szerint a tokiói külügyminisztériumban nem lehetett elérni senkit, aki nyilatkozott volna. Kac tokiói látogatásának azért is van jelentősége, mert Trump november 5-én a városba érkezik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑