Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 12. 01.

Izrael letiltaná a palesztinok videóit a YouTube-ról

2015. 12. 01.

Izrael tárgyalásokat tartott a Google és a YouTube képviselőivel, hogy közös módot találjanak a palesztin konfliktusról készült videók cenzúrázására.

Az izraeli napilap, a Maariv azt állítja, hogy a Google és a YouTube képviselői tárgyalásokat folytattak Tzipi Hotovely izraeli külügyminiszter helyettessel, ahol egy közös mechanizmusról folytattak megbeszélést, melyben a fent említett internetes portálok felügyelnék és megelőznék az olyan megjelenéseket, amelyeket Izrael veszélyesnek tart.

Hotovely egy kizárólag héber nyelvű sajtókiadványban azt nyilatkozta, hogy találkozott a YouTube vezérigazgatójával, Susan Wojcickivel és a Google közszabályzati igazgatójával, Jennifer Oztitskivel a Google Szilícium-völgyben helyet foglaló irodaházában.

Hotovely állítása szerint egy széleskörű áttekintést kapott a cégektől az erőszakos videók monitorozásáról, amelyben szerinte olyan uszító tartalmak lelhetőek fel, amelynek hatására palesztin gyermekek késsel a kezükben mennek az utcákra.

A külügyminiszter helyettes szerint a cégek megerősítették a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételét, és egy közösen működtető mechanizmust építenek, amelyben mindkét fél szerepet vállal a publikációk és a videók monitorozásában és cenzúrázásában.

Az izraeli lépésre a megszállt területeken fokozódó palesztin és izraeli feszültségek közepette került sor. Nagy számban kerültek fel az internetre olyan videók, amelyben izraeli katonák palesztinokat ölnek meg kivégzésszerűen, miután súlyos verésben részesítették, ezzel is megsebesítve őket. Több olyan videó is található, amely a palesztin nép izraeli megszállás alatti hétköznapi nyomorúságáról szól.  Az Izrael és a Google, YouTube által létrejött együttműködést számos újságíró erősen kritizálta mondván, hogy az együttműködés sérti a sajtószabadság elveit és szabályait egyaránt.

Az izraeli kormány később egy nemzetközi sajtótájékoztatón tagadta, hogy Izrael és a Google csoport között egy ilyen tárgyalás folyt volna.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

,
Back to Top ↑