Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 07. 28.

Izrael meghátrált, “Győztek” a palesztinok

2017. 07. 28.

A jeruzsálemi főmufti felszólította a muzulmán hívőket, hogy térjenek vissza imádkozni a Mecsetek terén álló, az iszlám harmadik legszentebb imahelyeként számon tartott al-Aksza-mecsethez, miután az izraeli hatóságok szerda éjjel maradéktalanul eltávolították a július 14-i merénylet után felállított biztonsági eszközöket.

Mohamed Husszein azután hozta nyilvánosságra a Vaqf, vagyis a Jeruzsálem muzulmán szent helyeit felügyelő vallási hatóság döntését, hogy Iz­rael a fémdetektoros kapuk és kamerák után azokat az állványokat is leszerelte az óvárosban, amelyekre korábban a kamerákat rögzítették. Ezt a muszlim hívők üdvrivalgással fogadták.

Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap délelőtt személyesen találkozott a főmuftival, és üdvözölte a vallási hatóság döntését, az elmúlt hetek eseményeinek lezárását pedig a palesztin nép győzelmeként értékelte. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamasz szervezet szintén sikernek minősítette a történteket.

„Népünk történelmi győzelmet aratott Izraelen, a hadseregén és a kormányán” – írták tegnapi közleményükben. A muszlimokat feldühítő biztonsági berendezéseket egyébként Izrael alig két hete helyezte ki, miután július 14-én a zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek tere felől érkező arab fegyveresek agyonlőttek két izraeli rendőrt.

Közben Benjamin Netanyahu az Al-Jazeers televízió izraeli irodájának bezárásán dolgozik, az izraeli miniszterelnök ugyanis úgy véli, a katari központú tévéhálózat szította fel a feszültséget a jeruzsálemi szent helyek körül. Facebook-bejegyzésében a külügyminiszteri posztot is betöltő Netanyahu közölte: „Több ízben is beszéltem az igaz­ságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az Al-Jazeera  jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az Al-Jazeera Izraelből való kiutasításához szükséges.”

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑