Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2023. 10. 04.

Izraelben ultraortodox zsidók köpködik a keresztényeket (videó)

2023. 10. 04.

A Twitterre felkerült videón azt látni, hogy Jeruzsálemben egy fakeresztet cipelő, külföldi keresztényekből álló menet mellett elhalad pár ultraortodox zsidó, akik közül többen is a keresztények mellé köpnek a földre – írta meg a 444.hu.

A videó láttán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy „határozottan elítél minden, az imádkozók megfélemlítésére irányuló kísérletet”.

Jeruzsálem kisebbségi keresztény közössége szerint ez egy újabb vallási indíttatású támadás volt.  A Guardian azt írja, sokan úgy látják, hogy a kormány ultranacionalista tagjai, mint például

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, felbátorította a zsidó szélsőségeseket.

Yisca Harani, a keresztényellenes támadásokkal foglalkozó izraeli forródrót alapítója szerint „a jobboldali vallási nacionalizmussal a zsidó indentitás része lett a keresztényellenesség”, és úgy látja, hogy „még ha a kormány nem is bátorítja, de érezteti, hogy nem szankcionálják”.

A videó miatti felháborodást csak fokozta, hogy Netanjahu kormánykoalíciójának egyik törvényhozójának korábbi tanácsadója megvédte a köpködőket, mondván, hogy

a keresztény papok és a templomok leköpése „ősi zsidó szokás”.

Izrael külügyminisztere, Eli Cohen viszont azt mondta, a keresztények leköpése „nem képviseli a zsidó értékeket”, és Izrael egyik főrabbija is úgy fogalmazott, hogy a köpködésnek semmi köze a zsidó törvényekhez.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑