Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 04. 22.

Izraeli fegyverrel látták el az ukrán neonáci Azov zászlóaljat

2022. 04. 22.

Az ukrán neonáci Azov zászlóalj tagjai egy Izraelben gyártott páncéltörő fegyvert használnak – közölte az izraeli Jerusalem Post.

A MATADOR egy Izraelben gyártott harckocsielhárító fegyver, melyet Izrael, Szingapúr és Németország közösen fejlesztett ki. Az esetre akkor derült fény, amikor ukrán katonák megosztottak egy videót egy orosz páncélozott harcjármű kilővéséről. A videón az ukrán katona éppen ezt az izraeli fegyvert használja.

Az amerikai védelmi minisztérium még március 16-án döntött ,,Javelin,, és NLAW harckocsielhárító fegyverek felajánlásáról Ukrajna számára. Ezeken az eszközökön kívül az amerikai kormány légvédelmi rendszerek szállítását is jóváhagyta.

A Süddeutsche Zeitung pedig arról számolt be, hogy a német védelmi minisztérium 2650 darab MATADOR szállítását hagyta jóvá az ukrán fegyveres erők számára. A szállítmány értéke meghaladja a 25 millió eurót.

Az izraeli olvasókat természetesen felháborította, hogy az egyébként SS szimbólumokat használó neonáci Azov zászlóalj kezébe kerültek az Izraelben kifejlesztett és gyártott fegyverek. Ezen kívül a ,,náci veszély,, ellen folyamatosan harcoló Németország szintén ukrán neonácikat lát el ilyen eszközökkel.

A harckocsi elhárító rakétákon kívül más izraeli eszközök is használatban vannak az ukrán szélsőséges csoportoknál. Ilyen például az izraeli (Tavor) TAR-21 gépkarabély és az ehhez használatos Mepro M21 típusú optikai eszköz.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Jerusalem Post)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑