Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 05. 06.

Izraeli harci helikopterek lőtték a Hezbollah állásait

2021. 05. 06.

Az izraeli légierő harci helikopterei csapásokat mértek csütörtökre virradóra a Hezbollah  állásaira Damaszkusz közelében – közölte az al-Hadasz televízió.

A támadás a szíriai fővárostól délre fekvő Kuneitra tartományban történt. A harci helikopterek a Szíria oldalán harcoló Hezbollah parancsnoki állását vették célba. A híradásban áldozatokról nem esett szó.

A SANA szíriai hírügynökség is hírt adott az izraeli agresszióról.

Izrael szerdára virradóra is légitámadásokat hajtott végre Szíriában, az ország északnyugati részén, akkor egy nő és gyermeke meghalt és hatan megsebesültek – jelentette a szíriai állami média.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak.

Izrael az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Iránhoz köthető célpontok ellen Szíriában, és az idei esztendőben fokozta az offenzívákat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael “árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

A Közel-Keleten az elmúlt hetekben nőtt a feszültség, sokan pedig attól tartanak, a Szíria szövetségesének számító Irán megpróbál bosszút állni azért, mert tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával.

Az izraeli légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai háború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban.

Korábban az izraeli támadások céljai az iszlamisták előretörésének elősegítése.  A háború elvesztésével a terroristák menekülését biztosították az izraeliek.

Az elmúlt hónapokban viszont Tel-Aviv attól retteg, hogy Szíria és térségbeli szövetségesei megtorló katonai támadást indít a cionista állam ellen.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, RT)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑