Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2020. 01. 12.

Izraelre nem vonatkoznak a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság döntései

2020. 01. 12.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este levélben fordult a szövetséges országokhoz, segítsenek Izrael védelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnökkel kapcsolatos eljárásának ügyében azzal, hogy kijelentik: a bíróság hatásköre nem terjed ki a zsidó államra — számolt be róla a The Jerusalem Post.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint a zsidó állam háborús bűnöket követ el palesztin területeken, ezért vizsgálat elindítását jelentette be a múlt év végén, amelyhez szerinte az összes törvényi kritérium teljesül. Ezt azonban vitatja az izraeli főügyész és Netanjahu  is.

Az izraeli vezetés szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joga és hatásköre beleavatkozni a palesztin-izraeli konfliktusba mivel a zsidó állam nem tartozik a bíróság által hozott Római Statútum aláírói közé.

Az ICC az alapokmányát, a Római Statútum aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, a Ciszjordániában, korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóság viszont igen.

A zsidó állam mellett többek között Észak-Korea, Szomália, Szudán és Törökország sem írta alá a szerződést. A nagyhatalmat mint az Egyesült Államok, Oroszország, India vagy Kína is  kritikusak a bírósággal szemben.

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett Magyarország volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael háborús bűnökre vonatkozó eljárásával kapcsolatban.

Levelében Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ICC-nek nincsen jogi hatásköre eljárást indítani Izrael ellen, illetve kiemelte, Magyarország osztja a zsidó állam aggodalmát az említett bíróság politikai célokra való felhasználásával és a nemzeti szuverenitás megsértésével kapcsolatban.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott:

„Izrael nem az ICC tagállama. Határozottan tiltakozunk ez ellen a megalapozatlan vizsgálat ellen, ami tisztességtelenül vette célba Izraelt. A hosszútávú békéhez közvetlen tárgyalásokon keresztül vezet az út.”

Ausztrália külügyi és külkereskedelmi minisztériuma pedig „aggodalmát” fejezte ki Fatou Bensouda főügyész indítványával kapcsolatban, mondván, a palesztinokat nem tekintik a Római Statútum tagországának, mivel nem ismerik el a palesztin államot.

Izraeli külügyminisztérium, Neokohn.hu nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑