Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2024. 01. 23.

Járőrözésbe kezd az orosz légierő a megszáll Golánnál

2024. 01. 23.

Az orosz légiközlekedési erők megkezdték a légi járőrözést a Golán-fennsíkot Szíria és Izrael között elválasztó, úgynevezett Bravo-vonalon, az orosz védelmi minisztérium egyik részlegének, a Szíriában Szíriában Ellenálló Felek Megbékéléséért Felelős Orosz Központ főnökének helyettese. január 18-án jelentették be.

“A helyzet figyelemmel kísérésére az orosz légierő légiközlekedési egységei légi járőrözést szerveztek az Izrael és a Szíriai Arab Köztársaság fegyveres erőit elválasztó vonal mentén [a Bravo vonal]” – mondta Vadim Kulit ellentengernagy.

Izrael az 1967-es háború során elfoglalta a Golán-fennsík nagy részét, majd 1981-ben a nemzetközi törvények megsértésével annektálta a stratégiai területet.

A légi őrjáratok a legújabbak azon intézkedések sorában, amelyeket a szíriai orosz katonai csoport a palesztin Gázai övezetben kirobbant háború után kezdett meghozni – ami a Szíria elleni izraeli támadások megnövekedéséhez vezetett –, hogy csökkentsék a feszültséget a Szíriában.

A hónap elején az orosz katonai rendőrség legalább két új megfigyelőállomást létesített a Bravo-vonal mentén. Később az interneten felkerültek a videofelvételek, amelyeken orosz támadóhelikopterek járőröznek a fronton.

Oroszország a jelek szerint aggódik amiért Izrael eszkalálhatja a térséget mivel nem a Hamasz ellen hadművelet nem hozott döntő győzelmet a palesztin szervezet felett.

Ezek az aggodalmak jogosak, különös tekintettel Izrael történetére, amikor támadásokat indított Irán és Szírián belüli szövetségesei ellen.

Mindössze két nappal azután, hogy az orosz megbékélési központ bejelentette a légi járőrözés megkezdését a Bravo-vonal mentén, Izrael megölte az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú titkosszolgálati parancsnokát, valamint az őrség négy másik tisztjét a szíriai fővárosban, Damaszkuszban.

Az iráni tisztek halálát okozó légicsapást a Golán-fennsík irányából indították.

Bár a közelmúltbeli orosz lépések valószínűleg nem vetnek véget a több mint egy évtizede tartó izraeli támadásoknak Szíria ellen, minden bizonnyal segítenek megakadályozni a súlyos eszkalációt, például Izrael szárazföldi invázióját.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑