Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2024. 01. 07.

Jemeni drónt lőtt le egy amerikai hadihajó a Vörös-tenger fölött

2024. 01. 07.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CENTCOM) bejelentése szerint a ,,USS Laboon,, romboló a Vörös-tenger fölött lelőtt egy Jemenből kilőtt drónt, mely veszélyt jelentett volna a hajóra és annak legénységére.

A jemeni hadsereg az október 7-én kirobbant izraeli-palesztin fegyveres konfliktus elején bejelentette, hogy támogatják a palesztin ellenállást és támadni fogják az Izraelhez, vagy annak támogatóihoz tartozó kereskedelmi és hadihajókat.

A megszálló amerikai hadsereg Szíriában és Irakban is jelen van, hogy megvédje az arab világba beékelődött cionista rezsimet.

A Hamász palesztin szervezet izraeli célpontok ellen intézett október 7-i támadása óta száznál is több alkalommal érte rakéta- vagy dróntámadás az Irakba és Szíriába telepített amerikai kontingenseket. Irakban mintegy 2500, Szíriában 900 amerikai katonát állomásoztatnak illegálisan. A megszálló erők ellenőrzik a szíriai olajmezők nagyrészét, és jelentősen befolyásolják a térség stabilitiását. Az amerikai hadsereg több kiképzőtábort tart fennt többek között a szíriai Al-Tanaf térségben, hogy általuk ellenzékinek nevezett iszlamista csoportokat képezzenek ki a szíriai vezetés ellen. Ezek a kisebb csoportok legtöbb esetben egyesülnek a nagyobb erővel bíró Iszlám Állammal, illetve az Al-Kaida helyi szervezetével az Al-Nuszrával.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben 22 ezren  haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑