Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 07. 24.

Jeruzsálemi Dandár – Palesztin harcosok Assad oldalán

2016. 07. 24.

A “Liwa Al-Kudsz” (arabul: لواء القدس) vagy a Jeruzsálemi Dandár egy Szíria-barát palesztin nemzeti ellenálló szervezet, amely Aleppo tartományban működik. 2013-ban alakította egy palesztin mérnök, Muhammad Al-Szaid.

A megalakulása óta, 2015 elejéig a paramilitáris egység 200 hősi halottat és 400 sebesült ellenállót áldozott Szíria függetlenségéért. Az egység legnagyobb részben Aleppo város Al-Najrab kerületében lakó szunni muszlim palesztinokból áll. A Liwa Al-Kudsz az egyik legnagyobb szövetséges egysége a Szíriai Arab Hadseregnek Aleppoban.

Az egység több hadműveletben vett részt 2013 óta. Támogatta a Najrab menekülttábor védelmét, részt vett a Najrab légi támaszpont őrzésében, az “Északi Vihar” és a “Canopus Csillaga” hadműveletekben, a Shejkh Nadzsar ipari negyed, a Központi Börtön, Deir Zejtun felszabadításában.

jeruzsálemi dandár

A Jeruzsálemi Dandár címere

A palesztin katonák segítették a Shejkh Hilal-Ihhrija-Khanasszer országút védelmét és újranyitását amikor azt az ISIS terroristák 2015 őszén és 2016 februárjában megkísérelték végleg elvágni. Részt vettek az Aleppo tartomány délnyugati részén zajló felszabadító harcokban.
Ott voltak a Kwejersz légi támaszpont felmentésekor az “Iszlám Állam” nevű terrorista horda elleni harcokban. Most kiveszik részüket az Al-Kaida, a nyugati országok és az arab olajdiktatúrák által támogatott vahhabita terrorszervezetek elleni harcból Észak-Aleppoban.
A Jeruzsálemi Dandár és a Szíriai Arab Hadsereg közös katonai akciója az aleppoi Handarat palesztin menekülttábor megtisztításáért: 

A szíriai palesztinok közül sok ezret újra földönfutóvá tettek a vahabita terrorista szervezetek a háború kezdete óta. Ismert a szíriai palesztinok sorsa. Al-Jarmuk, a Handarat menekülttáborok sorsa. Ezért a Liwa Al-Kudsz becsülettel harcol a Szíriai Arab Köztársaság honvédő háborújában a kormányerők oldalán az “Iszlám Állam”, az Al-Nuszra (Al-Kaida), a Harakat Ahrar al-Sham (Iszlám Front), a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki, az FSA nevű terrorista szervezetek ellen.

A palesztin szervezet megosztásait itt követhetik nyomon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑