Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 08. 08.

Katonai akciót indítottak az ISIS terrorszervezet sejtjei ellen Kelet-Szuwejdában

2018. 08. 08.

A Szíriai Arab Hadsereg és helyi paramilitáris egységek (főleg drúz önkéntesek) megtámadták az ISIS terrorszervezet állásait Kelet-Szuwejdában. Érdekes fejlemény, hogy az FSA korábbi tagjai, akik amnesztiában részesültek Damaszkusztól, szintén részt vesznek az előretörésben.

A hadsereg tüzérsége és a Szíriai Légierő legalább 50 csapást mértek az ISIS terroristákra Al-Waer, Ard Al-Karaa, Mazrea Al-Khatib, Szneim Al-Ghirz térségében és Dabathehtől, Rabbet Al-Hiszntől, valamint Tell Razintól keletre.

A szíriai média szerint az ISIS militánsai súlyos személyi veszteségeket szenvedtek ezekben a csapásokban, azonban eddig képekkel és videókkal még nem támasztották alá a bejelentéseket.

A most zajló hadművelet célja az ISIS terrorszervezet rejtőzködő sejtjeinek felszámolása a sivatagos régióban. Júliusban ezek a sejtek hajtottak végre terrortámadásokat a kormányerők ellenőrzése alatt lévő térségek polgári lakossága ellen, kiváltva ezzel a szíriai kormány döntését, hogy minél előbb leszámoljon velük.

Augusztus elején a Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra, a szíriai Al-Kaida frakció) és a Dzsabhat Al-Watanija Lil-Tahrir, ami több dzsihádista csoport török közreműködéssel létrehozott szövetsége, nagy erővel hozzáfogtak, hogy leszámoljanak a damaszkuszi kormánnyal megegyezni kívánó militánsokkal Idleb tartományban.

Helyi források szerint a dzsihádista fegyveresek már legalább 60 fő polgári személyt és helyi vezetőt tartóztattak le, akik támogatták a Damaszkusszal történő megegyezést az ellenségeskedés megszüntetése érdekében.

Ezek a fejlemények nyilvánvaló jelei annak, hogy a megszálló fegyveres csoportok megpróbálják aláásni a békés rendezés lehetőségét az úgynevezett Idleb tartományi deeszkalációs zónában. Néhány forrás szerint Törökország vezetése, amelyik az Asztanában megkötött deeszaklációs egyezmény egyik garantálója, a színfalak mögött bátorítja a dzsihádista fegyveresek törekvéseit.

Mostanáig az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) bejelentették, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonták a szíriai-iraki határszakaszt az Eufrátesz-folyó keleti partján és legyőzték az ottani ISIS terroristákat. Habár az SDF folytatja a tisztogató műveleteit a térségben, mert még nagy számú ISIS terrorista sejt működik ott.

Orientalista.hu- Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑