Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 01. 13.

Kelet-Szíriában bombázzott az izraeli légierő

2021. 01. 13.

Az Iszlám Állam visszaverésére létrehozott fegyverraktárakat és hadállásokat támadott az izraeli légierő szerdára virradóan Szíria keleti részén, és legkevesebb 23 ember halálát okozta – közölték a helyi források.

Az idén ez volt a második izraeli légitámadás Szíriában, és a halottak között a szíriai hadsereg hét katonája és 16 olyan fegyveres van, aki Iránhoz kötődött –  írta az OSDH.

Egyes források szerint az Iránhoz kötődő, meghalt fegyveresek között voltak olyanok, akik az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai voltak, voltak akik az Irán-barát libanoni Hezbollah mozgalomé, valamint olyanok, akik a Fatimid Brigádoké, amely szervezet afgán harcosokból áll. A légitámadás legalább 18 légicsapásból állt különböző célpontok ellen egészen Deir Ezzor várostól az iraki határig – írta az OSDH.

Az izraeli légitámadásról a Szana szíriai állami hírügynökség is beszámolt, de részleteket nem közölt.

A Russia Today információi szerint Deir Ezzor tartomány Al-Bukamal városnál 12 robbanást lehetett hallani. Az iraki-szír határ mentén fekvő város közelében a mai napig aktívan működik az Iszlám Állam terrorszervezet. Az iszlamisták gyakran gerilla akciókat hajtanak végre, ezért szállítottak a térségbe fegyverkészletet, amit az izraeliek lebombáztak.

Az izraeli hadsereg tavalyi éves jelentése szerint a légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai háború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban.

Az izraeli támadások céljai az iszlamisták előretörésének elősegítése, mjad a háború végén a terroristák menekülését biztosították az izraeliek. Az elmúlt hónapokban viszont Tel-Aviv attól retteg, hogy Szíria és térségbeli szövetségesei megtorló katonai támadást indít a cionista állam ellen.

MTI, Russia Today nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑