Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Menekültügy

2016. 04. 11.

Kemény fellépés macedón részről, Athén felháborodott

2016. 04. 11.

Feldühödött menekültek akartak áttörni Macedóniába, a rendőrség azonban könnygázzal, villanógránáttal és gumilövedékekkel válaszolt.

Az Idomeninél táborozó menekültek és migránsok korábban arról értesültek, hogy megnyitják számukra az átkelőt. Ám mikor kiderült, hogy ez a híresztelés hamis, egy körülbelül 500 főből álló tömeg feldühödött és áttörték a kerítést. Kövekkel kezdték dobálni a macedón biztonsági erők tagjait, azok pedig könnygázgránátokat dobtak közéjük, sőt, gumilövedékeket is bevetettek, hogy visszaverjék a migránsokat.

Az órákon át tartó összecsapás alatt néhány embernek sikerült átjutnia a kerítésen, de a rendőrök később sikeresen elkapták őket. Mások a kerítés oszlopait próbálták ledönteni. A könnygáz okozta és egyéb sérülések miatt körülbelül 300 embert kellett ellátni.

“A mai nap döntő mindenki számára. Vagy átkelünk és meghalunk a próbálkozás során vagy itt halunk meg Görögországban. Ez az utolsó nap, ez az utolsó reményünk. Elegünk van az EU döntéseiből és a genfi béketárgyalásokból.” – mondta egy szíriai férfi.

Bár a görög hatóság nem volt jelen az incidensnél, Athént felháborította az erőszakos macedón rendőri fellépés a menekültek ellen. Főként azért is, mert az összecsapás görög területen történt.

Jorgosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője éles hangnemben utasította el “a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot”.

“Sajnálatos és rendkívül veszélyes gyakorlat a könnygáz, a villanógránátok, sőt, gumilövedékek órákon át tartó, túlzott bevetése, ráadásul válogatás nélkül, nők és gyerekek ellen is. Véleményünk szerint a macedón hatóságoknak meg kellene érteniük, milyen kockázattal jár, ha ilyen módon támadnak menekültekre és migránsokra.”

Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így olyanok, köztük gyerekek is szenvedtek annak hatásaitól, akik nem vettek részt a határkerítés elleni rohamban.

Az idomeni tábor mintegy 11 ezer lakója követeli már több mint egy hónapja, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, a macedón hatóságok azonban hetek óta egyetlen migránst sem engedtek át. A görög hatóságok megpróbálják rávenni az embereket, hogy menjenek át más befogadóközpontokba, eddig kevés sikerrel.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑