Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2018. 11. 14.

Keresztény hitre tért embereket kínoztak meg a szudáni hatóságok

2018. 11. 14.

Az iszlám vallás elhagyásának vádjával tizenkét embert tartóztattak le a szudáni hatóságok. A muszlim hitüket elhagyó megkeresztelt embereket napokon keresztül kínozták, mindaddig, míg vissza nem tértek a muszlim hitre.

Szudáni keresztény civil és emberi jogi szervezetek köztük az Afrikai Igazság és Béke Központ követelte a szudáni kormánytól, hogy azonnali hatállyal engedjék szabadon a Darfúrban letartóztatott keresztényeket. A civil szervezet szóvivője emlékeztette a khartoumi vezetést, hogy a afrikai ország 2005-ben elfogadott új alkotmánya szerint a szabad vallásgyakorlás joga mindenkit megillet.

Az eset október 13-án történt, amikor a szudáni rendőrség letartóztatott tizenkét keresztény hívőt Darfúr tartomány déli részén. A rendőrök feldúlták Nyala városának evangélikus templomát és a helyi lelkészt is magukkal vitték.

A hatóságok két órával később az Al-Nuba törzshöz tartozó három személyt elengedték. A kilenc darfúrit viszont öt napon keresztül fogva tartottak.

A nyolc darfúri hívőt csak október 21.-én engedték el miután a kínzásoktól megtörve elhagyták a keresztény hitet és felvették az iszlám vallást. A megkínzottak közül négy embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A kínzások ellenére a közösség lelkésze nem volt hajlandó muszlim hitre térni, őt a civil szervezet nyomásgyakorlása miatt ideiglenesen október 22-én szabadon engedték.

S4C. news – Kassab Adonis, Forrás és kép: Linga.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑