Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 04. 13.

Két orosz helikopter pilóta halt meg a Homsz közeli incidensben  

2016. 04. 13.

Az Orosz Légi és Kozmikus Erők egyik MI-28N “Havoc” harci helikoptere lezuhant a szíriai Homsz városa közelében, mindkét pilótája meghalt, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata kedden.

“A lezuhanás helyszínéről továbbított jelentés szerint a helikoptert nem lőtték le (nem harcfeladatban repült)”, áll a sajtószolgálat nyilatkozatában.

Az incidens greenwichi idő szerint 22.29-kor történt hétfőn késő este (helyi idő szerint már 00.00 óra után kedden).

“A személyzet két tagja meghalt. A halott pilóták földi maradványait elszállított a becsapódás helyszínéről a kutató mentő műveletek során és jelenleg a Hmeimim légi támaszponton vannak.”

A minisztérium szerint az incidens okát még nem határozták meg. Egy vizsgáló bizottságot rendeltek ki a lezuhanás helyszínére, hogy tisztázza a lezuhanás körülményeit.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal (a Kreml) szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt, a fegyveres erők főparancsnokát tájékoztatták az esetről.

“Nyilvánvaló, hogy a főparancsnokot tájékoztatják először az ehhez hasonló incidensekről.”

Oroszország 2015. szeptember 30-tól hajt végre terrorista ellenes hadműveleteket Szíriában. Március 14-én Vlagyimir Putyin elnök elrendelte az orosz légi kontingens fő részének kivonását Szíriából.

November 24-én egy török F-16-os vadászgép lelőtt egy orosz SZU-24M vadászbombázót Szíria légterében. Az egyik pilótát iszlamista (értsd: vahhabita terrorista) fegyveresek ölték meg. Egy MI-8 helikopter, amely kutató-mentő feladatot hajtott végre, megsemmisült a terroristák fegyvereinek tüzében és egy tengerészgyalogos meghalt.

A MI-28N “Éjszakai Vadász” a MI-28 harci helikopter alaptípusának egy módosított változata, amit folyamatos hadműveletek végrehajtására tervezték. Ellenséges haditechnikai eszközök és élőerő leküzdésére képes.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑