Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2015. 04. 19.

Kétoldalú magyar- egyiptomi együttműködéseket írtak alá Budapesten

2015. 04. 19.

Szijjártó Péter fogadta  Számeh Sukri egyiptomi külügyminisztert akivel megbeszéléseket folytatott a magyar fővárosban.

Egyiptom az európai stabilitás pillére

Az európai stabilitás egyik legfontosabb pilléreként tekintünk Egyiptomra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közösen tartott sajtóértekezleten, csütörtökön Budapesten.

Magyarország rendkívül fontosnak tarja, hogy stabilitás legyen az észak-afrikai országban, hiszen azok a terrorszervezetek, amelyek Egyiptom stabilitását veszélyeztetik, azok Európáét is fenyegetik – tette hozzá Szijjártó Péter.

Magyarország határozottan elítéli az olyan terrorcsoportok, mint az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezet, az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport, az al-Shabaab iszlamista szélsőséges szervezet vagy a Boko Haram nigériai terrorcsoport tevékenységét – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó válalja a felelőséget a magyar katonákért

Szijjártó Péter úgy vélte, a magyar parlament felelősségteljes és bölcs döntést hozott, amikor megszavazta magyar katonáknak az iraki Erbílbe küldését. Hozzátette, a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy az egységek május közepén el tudják foglalni szolgálati helyüket a közel-keleti országban. A külügyminiszter előző nap egyebek mellett erről egyeztetett telefonon Irak és a kurdisztáni regionális kormány külügyminiszterével, a tervek szerint májusban pedig Irakba utazik.

 A magyar külügyi tárcavezető kiemelte, a terrorszervezetek tevékenysége súlyos humanitárius katasztrófát okoz a közel-keleti és az észak-afrikai térségben. Emiatt menekültek százai próbálnak Európába jutni a Földközi-tengeren keresztül. Szijjártó Péter úgy vélte, az illegális bevándorlás legeredményesebb ellenszere azon helyi gazdasági és politikai feltételek megteremtése, amelyek segítenek a terrorizmusnak táptalajt adó társadalmi jelenségek lebontásában.

Sukri szerint egység kell a világban hogy legyőzzük a terrorizmust

Az egyiptomi külügyminiszter kiemelte, Kairó nagyra értékeli a magyar-egyiptomi kétoldalú kapcsolatokat, és azt reméli, hogy azok a közeljövőben is fejlődhetnek.

 Számeh Sukri leszögezte, a terrorizmus destruktív jelenségének felszámolásához egy mércével és átfogóan kell kezelni a világon működő terrorszervezeteket, és egységes hozzáállás szükséges a terrorizmust támogató társadalmi és gazdasági jelenségek lebontásához.

 Az egyiptomi diplomácia vezetője elmondta, hogy magyar kollégájával megállapodtak a folyamatos kapcsolattartásról, és olyan politika kilátásba helyezéséről, amely biztonságos helyszínné teheti a Közel-Keletet.

Download

Szijjártó Péter és Szameh Sukri

Együttműködési megállapodásokat írtak alá Budapesten

A külügyi tárcavezetők kétoldalú oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a közeljövőben mintegy száz egyiptomi diák érkezik Magyarországra, hogy valamely felsőoktatási intézményben tanulhasson.

Az egyiptomi-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról Szijjártó Péter azt mondta, azok folyamatosan fejlődnek: 2015 első hónapjában az előző év ugyanezen időszakához képest 17 százalékos emelkedés tapasztalható a két ország kereskedelmi forgalmában. Januárban a teljes áruforgalom közel 21 millió dollárt tett ki.

 A magyar diplomácia vezetője hozzátette, tavaly november óta Kairóban is tevékenykedik a Magyar Nemzeti Kereskedőház, és leszögezte, hogy az Eximbank 19,28 millió dollárig hitelkeretet biztosít az egyiptomi befektetőknek.

Turisztikai megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium és az egyiptomi turisztikai tárca

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter írta alá a Parlamentben.

 Varga Mihály beszédében kiemelte: az idegenforgalmi szektort érintő megállapodás a vállalkozások, a szakemberek és az államok közötti jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréjét, a két ország közötti turisztikai kapcsolatok erősítését segíti elő.

 Hozzátette: a Magyarország és Egyiptom közötti turistaforgalom növekedéséhez hozzá fog járulni, hogy a Wizz Air május 16-án elindítja heti egy alkalommal közlekedő járatát Budapest és Hurghada között. Ezt mindkét kormány fontosnak tartja – fűzte hozzá. Ismertette: Egyiptom érdeklődik a belföldi turizmust fellendítése érdekében elindított magyar programok, közöttük a SZÉP-kártya rendszer bevezetése iránt. A rendszer bevezetésének és működésének tapasztalatait megosztják az egyiptomi féllel.

Jelezte, hogy a kulturális és gyógyturizmus iránt is jelentős az érdeklődés Egyiptom részéről. A miniszter kiemelte: Egyiptom a világ idegenforgalmában vezető szerepet tölt be, és egyedülállóan gazdag történelmi múltja van.

Sukri külügyminiszter szerint  Magyarország fontos partnere Egyiptomnak

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Magyarországgal nemcsak a turizmust érintően, hanem politikai-gazdasági és más területeken is együtt tudnak működni. Magyarország Egyiptom számára fontos ország, a turisztikai kapcsolatok szorosabbá tétele utat nyit a szorosabb gazdasági kapcsolatok felé – jelentette ki.

Véleménye szerint a kapcsolatrendszer erősödött a két ország között a június 30-i forradalmat követően. Nagyra értékelte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország álláspontja mindvégig világos volt. Közös érdeknek nevezte az Egyiptom és Magyarország közötti kapcsolat szorosabbá tételét.  Köszönetet mondott azért, hogy Magyarország nem korlátozta a turistaforgalmat, és a “zavaros egyiptomi helyzetben” nemhogy nem akadályozta, hanem inkább megkönnyítette a turisták eljutását Egyiptomba. Magyarország tudta, hogy Egyiptomnak a turizmus fontos bevételt jelent – hangsúlyozta.

Számeh Sukri fontosnak nevezte a megállapodást, amely hozzájárul a turistaforgalom élénküléséhez, az egyiptomi kormány számos infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a Vörös-tenger partján az elmúlt időszakban.

Orientalista.hu – (Forrás és fotó: MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑