Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 11. 03.

Khamenei: Eredménytelek az Amerikával való tárgyalások

2016. 11. 03.

Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom Legfelsőbb Vezetője szerdán azt mondta, hogy Irán a jövőben is amerikai befolyástól mentesen fog kormányozni, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások nem hoztak semmilyen eredményt.

A Legfelsőbb Vezető a fentiekről iráni diákokkal és egyetemi hallgatókkal való találkozóján beszélt a közelgő 1979. november 4-ei Diák Nap évfordulójára emlékezve, amikor Khomeini imámot követő hallgatók elfoglalták a külföldi kémek búvóhelyét Teheránban (az amerikai nagykövetségen).

Khamenei ajatollah kiemelte, Amerika soha nem habozik, hogy kimutassa Iránnal szembeni ellenségeskedését, továbbá az USA-val folytatott párbeszéd nem segít eltávolítani az ország gazdasági fejlődése elé gördített akadályokat.

A Legfelsőbb Vezető világossá tette, hogy az amerikai adminisztráció célja megakadályozni Irán gyarapodását és gazdasági fejlődését, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokkal való tárgyalásoknak soha nem lesz kézzelfogható eredménye.

Kifejtette, hogy az amerikai tisztviselők hazugok és csalók, megszegik az ígéreteiket, és ha nem figyelünk, hátba döfnek. Másfelől az Egyesült Államokat egyre mélyebbre taszítják a rivális elnökjelöltek a képtelen állításaikkal és közhelyes vitáikkal.

A két amerikai elnökjelölt közönséges viselkedésére hivatkozva a Legfelsőbb Vezető azt mondta, hogy az Egyesült Államok magas rangú tisztviselőiből hiányoznak a morális értékek, az erkölcsösség, és megbízhatatlanok.

Irán nemzeti politikáját említve a Legfelsőbb Vezető azt tanácsolta a politikai pártoknak, hogy a forradalmi értékeket kövessék a nemzetgazdaság megmentéséhez.

Khamenei ajatollah azzal folytatta, egyesek azt állítják, hogy az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások segíteni fognak eltávolítani azokat a gátakat, amiket Washington az iráni gazdasági fejlesztés útjába gördített, de a nukleáris tárgyalások tapasztalatai azt mutatják, hogy nem tartják tiszteletben a vállalt kötelezettségeiket, és ezért nem megbízhatóak.

A forradalmi gondolat az Istenbe vetett bizalmat, az önállóságot, a bátorságot jelenti a kellő időben való cselekvéshez, továbbá intuíciót és a néhai Khomeini imám akaratának végrehajtását, valamint kezdeményezőkészséget, a jövőbe vetett reményt, és azt, hogy ne féljünk az ellenségtől, és ne adjuk meg magunkat nekik, fűzte hozzá Khamenei ajatollah.

A Legfelsőbb Vezető emlékeztetett a külföldi kémek teheráni bázisának elfoglalására, mondván, hogy az amerikai nagykövetségen lefoglalt okmányok és tárolt dokumentumok rámutattak annak a konspiratív ellenségeskedésnek a mélységére, amit az Egyesült Államok valójában az iráni nemzettel szemben képvisel.

Khamenei ajatollah azt tanácsolta az oktatási minisztériumnak, hogy a kémek búvóhelyén, azaz a Teheránban lévő amerikai nagykövetségen 1979-ben lefoglalt dokumentumok egyes részeit emeljék be a középiskolai diákok tankönyveibe, vagy egészítsék ki velük az egyetemi tanterveket.

Az amerikai nagykövetség megrohamozása valójában egy természetes reakció volt az országot több évtizeden keresztül gazdasági és természeti erőforrások szintjén kifosztó szuperhatalom terveire és ellenségeskedésére, de az Iszlám Forradalom kimentette az országot Amerika karmai közül, mutatott rá a Legfelsőbb Vezető

Hangsúlyozta, hogy a néhai Khomeini imám imperialista ellenes megjegyzései az Egyesült Államok természetének megismeréséből gyökereznek, és nem radikális felfogásból vagy előítéletekből.l

A néhai Khomeini imám ellenállt Amerikának, hogy megvédje a magas erkölcsi értékeket, mivel az amerikai kormány távol állt a humanitárius értékektől, tette hozzá a Legfelsőbb Vezető. A humanitárius értékeket és az emberi jogok lábbal tiprása zajlik, és az amerikai társadalomban jelen van a diszkrimináció és a rasszizmus, mondta.

A Legfelsőbb Vezető emlékeztetett a nukleáris tárgyalásokon részt vevő amerikai tárgyalópartnerek közül azt egyik tisztviselő nyilatkozatára, aki azt mondta: “A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) végrehajtása után is vetettünk ki szankciókat Iránra.

A néhai Khomeini imám alatt az iráni nemzet ellenállásának korszaka és Amerika ellenes mottói szilárd logikán alapulnak, hangsúlyozta Khamenei ajatollah.

Figyelmeztetett, hogy létezik egy rossz és veszélyes meggyőződés, amelyet a társadalomban néhányan terjeszteni próbálnak, miszerint az Egyesült Államokkal való megbékélés segít megoldani az ország problémáit, de hangsúlyozta, hogy a JCPOA és az USA viselkedése a nukleáris tárgyalások során megmutatták, hogy ez egy teljesen hibás felfogás.

Az ország tisztviselői és a tárgyaló csapat tagjai, aki nem sajnálták az erőfeszítéseket a tárgyalások során, most amerikai árulásról beszélnek, húzta alá a Legfelsőbb Vezető.

Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban az iráni külügyminiszter hosszú listán sorolta fel az amerikai árulásokat, amelyeket a vállalásaik ellenére nem teljesítettek és az Egyesült Államok által tisztázatlanok maradtak, fűzte hozzá.l

Ez a valóság az Egyesült Államokat illetően, de még most is azt mondják néhányan, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz az USA-val Szíria, a libanoni Hezbollah, Irak, Afganisztán, Jemen és még az ország belső kérdéseinek ügyében is, folytatta Khamenei ajatollah.

A jól ismert nemzetközi központokban is azt vallják, sőt az amerikaiak maguk is elismerik, hogy az ország gazdasági, politikai, nemzetközi és erkölcsi válságban van, jelentette ki, hozzátéve, hogy mindezt az Egyesült Államok GDP-t meghaladó államadósságának aránya is mutatja, valamint a globális normák, melyek az USA gazdasági válságának indikátorai.

Az ilyen nehézségekkel küzdő ország azért, hogy kilábaljon a gazdasági válságból, Irán természeti erőforrásainak és gazdagságának kifosztására törekszik, szögezte le a Vezető.

Hozzátette, hogy Amerika jelenlegi státusza a szíriai, iraki, libanoni, jemeni és észak-afrikai fejlemények tekintetében szintén annak a válságnak a pontos jelei, amitől az Egyesült Államok szenved.

Az utóbbi hetekben a két amerikai elnökjelölt közti etikátlan kérdésekben elhangzó visszataszító szócsaták pedig jól mutatják, hogy rágalmaznak az amerikaiak, mondta.

A Mindenható Istenbe vetett bizalommal a bátor iráni nemzet a tudatosság és ellenállás gyakorlása révén elviselte a nehézségeket, és egy ragyogó mintává vált Ázsia nyugati részén és a Perzsa-öböl térségében, zárta le beszédét a Legfelsőbb Vezető.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, IRNA)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑