Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2014. 12. 23.

Kína az új IMF

2014. 12. 23.

Kína (amely nemrég lett vásárlóerő-paritáson számolva a világ legnagyobb gazdasága) egyre inkább alternatívaként lép fel az IMF-fel szemben a bajba került országok hitelezőjeként.

Kínai tisztviselők jelezték, hogy készek bővíteni a 24 milliárd dollár értékű deviza swap ügyletüket Oroszországgal, ezzel kisegítve az oroszokat az 1998-as államcsőd óta legsúlyosabb gazdasági nehézségeikből.

 Október óta Kína már 2,4 milliárd dollár értékű alapot biztosított Argentínának deviza swap formájában, Venezuelának pedig 4 milliárd dollár kölcsönt biztosított múlt hónapban.

Kína rendelkezik a világ legnagyobb devizatartalékával 3,89 billió dollár értékben.

Oroszország, Argentína, Venezuela – tipikusan olyan országok, amelyek rossz viszonyban vannak Washingtonnal, a Kína által nyújtott források így fontos alternatívát kínálnak a nyugati tőkepiacokhoz korlátozott hozzáféréssel rendelkező államoknak.

A Kínai Népi Bank eddig 28 jegybankkal írt alá deviza swap megállapodást, beleértve az Egyesült Királyságot és Ausztráliát is, hogy ezzel elősegítse a jüan előretörését a globális kereskedelem és a pénzügyek terén.

A valutájának előmozdítása révén Kína az Egyesült Államoknak a globális gazdaság feletti dominanciáját fenyegeti.

A Wall Street Journal idézi Wang Yi külügyminisztert:

„Meg vagyunk róla győződve, hogy Oroszországnak megvan a képessége és bölcsessége a jelenlegi kihívást jelentő helyzet leküzdésére. Folyamatosan támogatjuk és segítjük egymást. Ha az orosz oldalnak szüksége van rá, akkor megadjuk a kért segítséget a lehetőségeinknek megfelelően.”

Kínának érdeke a rubel stabilitása, mert mindkét ország az USA dollár nemzetközi tranzakciókban betöltött szerepének visszaszorítását szorgalmazza.

orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑