Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 10. 21.

Kirkuk már az iraki kormányerőké

Magyar IdImmár teljes egészében az iraki kormánycsapatok kezére került Kirkuk. Ezzel már három tartományban sikerült helyreállíta­niuk a biztonságot, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit.

Az iraki kormányerők visszafoglalták az utolsó, kurd fegyveres erők által ellenőrzött várost az olajban gazdag Kirkuk tartományban – idézi az MTI az al-Arabíja arab hírtelevízió tegnapi jelentését. A híradás szerint a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes egységek bevonultak a Kirkuk északi részén fekvő, zömében kurdok és türkmének lakta Altun-Köprübe.

A kurd média arról adott hírt, hogy a városnál összecsapások voltak a kormányerők és a pesmergák között, de Bagdadban ezt tagadták. Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de szeptember 25-én ott is megtartották a kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott.

Az iraki haderő és a vele szövetséges, Irán támogatását élvező síita milíciák Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indítottak Kirkuk tartományban, hogy visszafoglalják a pesmergák által ellenőrzött területeket. A kormányerők javarészt harcok nélkül, két nap leforgása alatt visszafoglalták a kirkuki települések zömét, illetve olajmezőket és stratégiai fontosságú létesítményeket.

A kurd harcosok még a kormánycsapatok megérkezése előtt visszavonultak, és csak szórványosan érkeztek hírek összetűzésekről. Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit.

Az autonóm iraki Kurdisztán kormánya még csütörtökön üdvözölte al-Abádi párbeszédre tett javaslatát a kurd függetlenségi népszavazás nyomán kialakult válság rendezése érdekében. A Necsirvan Barzáni által vezetett kurdisztáni kormány közölte, kedvezően viszonyul a javaslathoz, hogy az alkotmány és a partnerség szellemében rendezzék a helyzetet.

Magyar Idők Online

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑