Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 10. 21.

Kirkuk már az iraki kormányerőké

2017. 10. 21.

Magyar IdImmár teljes egészében az iraki kormánycsapatok kezére került Kirkuk. Ezzel már három tartományban sikerült helyreállíta­niuk a biztonságot, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit.

Az iraki kormányerők visszafoglalták az utolsó, kurd fegyveres erők által ellenőrzött várost az olajban gazdag Kirkuk tartományban – idézi az MTI az al-Arabíja arab hírtelevízió tegnapi jelentését. A híradás szerint a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes egységek bevonultak a Kirkuk északi részén fekvő, zömében kurdok és türkmének lakta Altun-Köprübe.

A kurd média arról adott hírt, hogy a városnál összecsapások voltak a kormányerők és a pesmergák között, de Bagdadban ezt tagadták. Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de szeptember 25-én ott is megtartották a kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott.

Az iraki haderő és a vele szövetséges, Irán támogatását élvező síita milíciák Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indítottak Kirkuk tartományban, hogy visszafoglalják a pesmergák által ellenőrzött területeket. A kormányerők javarészt harcok nélkül, két nap leforgása alatt visszafoglalták a kirkuki települések zömét, illetve olajmezőket és stratégiai fontosságú létesítményeket.

A kurd harcosok még a kormánycsapatok megérkezése előtt visszavonultak, és csak szórványosan érkeztek hírek összetűzésekről. Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit.

Az autonóm iraki Kurdisztán kormánya még csütörtökön üdvözölte al-Abádi párbeszédre tett javaslatát a kurd függetlenségi népszavazás nyomán kialakult válság rendezése érdekében. A Necsirvan Barzáni által vezetett kurdisztáni kormány közölte, kedvezően viszonyul a javaslathoz, hogy az alkotmány és a partnerség szellemében rendezzék a helyzetet.

Magyar Idők Online

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑