Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2016. 09. 24.

Kitüntette Brüsszel mert megszegte a Szíria elleni embargót

2016. 09. 24.

Az Európai Parlament Európai Polgári Díjjal tüntette ki Major Balázs régészt arabisták aki a szíriai háború és az Európai Unió embargója ellenére tovább folytatja ásatásait Szíriában.

ep-dijAz Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj idei ötven díjazottja között van Major Balázs, Karunk külügyi dékánhelyettese, a Régészeti tanszék vezetője.

A díj ünnepélyes átadására 2016. szeptember 23-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Major Balázst  Prof. Dr. Maróth Miklós, akadémikus és Dr. Tüske László, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója méltatta. Laudációt mondott és a díjat átadta Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke. Major Balázs a díjat átvéve kollégáinak és hallgatóinak mondott köszönetet. Rövid beszédében kitért a szíriai konfliktusra és felhivta a figyelmet arra, hogy a szírek többsége nem hagyta el hazáját hanem Szírián belül vagy a környező országokban várják a háború végét. Major Balázs külön kiemelte a szírek vendégszeretetét, majd arabul is megköszönte Szíriának és a szír népnek, önzetlen segítségnyújtásukat.

szír-magyar régészet margat

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a kölcsönös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat dolgoztak ki.

A díjazottakat a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen tüntetik ki, valamint meghívják őket az októberben Brüsszelben rendezendő központi díjátadó ünnepségre is.

Major Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, a vár feltárása 2007 óta tart.

A világ egyik legnagyobb keresztény örökségének számító keresztes lovagvár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a harcok 2011-es kitörését követően sem.

Major Balázst Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

A díjazottakat június 1-jén választotta ki a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

Orientalista.hu – Zenobia (Pázmány bölcsészkar fb oldal)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑