Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 06. 09.

Kórházat bombázott a szír kormány?

2016. 06. 09.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja szerint a szír kormány lebombázta a al-Bayan-kórházat a szíriai Aleppóban. A helyiek beszámolója szerint viszont ez a hír így nem igaz.

A magyar források közül a Migration Aid vette át a hírt, meghatóan szentimentális szöveggel körítve, megemlítve, hogy bár állítólag a kórházat bombatámadás érte, mindenkit sikerült lemenekíteni az alagsorba, köztük a szülészeti osztályon található kilenc csecsemőt is.

Az  kórház lebombázását cáfolja a helyiek beszámolója is, akik viszont arról mesélnek, hogy egy az egyébként az iszlamista lázadók kezén lévő városrész felszabadítását célzó kormányzati légicsapás során a kórháztól két épülettömbnyire csapódott be egy rakéta (és nem hordóbomba, mint több nyugati médium állítja), s a kórházban a robbanás okozta légnyomás tett kárt.

A légicsapás során egyébként 15-20 ember halhatott meg. Az, hogy az áldozatok között civilek is lennének, egyelőre semmilyen hivatalos forrásból sincs megerősítve, csupán az iszlamista csoportok állítják ezt.

Jellemző egyébként, hogy míg a médiumok azonnal az „Assad-rezsim borzalmas kegyetlenségeiről” beszélnek, ha valami olyan incidens történik, melyben lehetséges, hogy civilek is meghaltak, mélyen hallgatnak, mikor mondjuk az amerikabarát lázadók bombáznak le kormánykézen lévő területeket, többször direkt mód kórházakat, vagy iskolákat megcélozva.

Például, sehol sem hallani arról, hogy ma délelőtt az iszlamisták aknatámadásainak köszönhetően 15 civil halt meg, miután az aknák lakótömbökbe és egy bevásárlóközpontba csapódtak be a Szíriai Arab Hadsereg által ellenőrzött területeken (a borítóképen egy az aknatámadás során lerombolt tömbház látható). Nem írta meg sem a vahabita al-Jazeera, sem a híreket állandóan elferdítő és mindenért a szír kormányt hibáztató Migration Aid, hiszen nem illene bele Assad-ellenes propagandájukba az, ha véletlen kiderülne, hogy nem a kormányzat, hanem az „ellenzék” a valódi háborús bűnös.

Mindeközben viszont Aleppo felszabadítása töretlenül folyamatban van. A terroristák kora Szíriában leáldozott.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑