Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 09. 17.

Külföldi erők kiképzése az Iráni Iszlám Köztársaságban

2021. 09. 17.

A napokban Benny Gantz izraeli védelmi miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Irán a területén külföldi, elsősorban szíriai, libanoni, iraki, jemeni erőket képez ki az iráni harci drónok használatára. A bejelentés egy hónappal azután történt, hogy feltételezhetően iráni harci drónokkal támadtak meg egy izraeli tanker hajót az Ománi öbölben.

A hírek szerint az iráni Iszfahán városától északra lévő Kashan légi bázison képeznek ki több az ,,ellenállás tengelyéhez,, tartozó fegyveres erők tagjait. (Az ellenállás tengelye, vagy ,,Mahwar Al-Moqawama,, kifejezés alatt az Iráni Iszlám Köztársasággal szövetséges fegyveres erőket, vagy fegyveres csoportokat értik.) A bázison a külföldi fegyveresek az Iránban gyártott harci eszközök, elsősorban drónok használatát sajátítják el. Azonban a kiképzésen kívül Irán szeretné átadni ezen eszközök gyártási technológiáját is, hiszen így a különböző drónok és rakéták gyártása külföldön is megoldható.

Iráni katonai segítségnyújtás a térség országaiban

Az Iránnal szövetséges fegyveres erők már hosszú évek óta kapnak különböző jellegű katonai támogatást az iszlám köztársaságtól. A szíriai fegyveres konfliktus kezdetén a szíriai hadsereg, majd 2014-ben az Iszlám Állam terrorszervezet támadása idején az iraki hadsereg kapott jelentős segítséget Irántól. Amíg Szíria elsősorban hadianyagokat kapott és iráni önkéntesek érkeztek a szíriai hadsereg támogatására, addig különböző iraki fegyveres csoportok Iránban kaptak kiképzést.

Az iraki népi mozgósítású erők iráni támogatása

Az Iszlám Állam támadására válaszul megalakuló iraki népi mozgósítású erők(Hashd Al-Shaabi) több fegyveres csoportja az Iráni Iszlám Köztársaságban kapott kiképzést és műveleteiket az iráni hírszerzés is segítette. Habár a népi mozgósítású erőket több nyugati kutatóközpont (Pl.: a West Point akadémia ,,Combating Terrorism Center) is ,,milícia,, jelzővel illeti, egy 2016-os iraki elnöki rendelet az iraki hadsereg részeként ismeri el a fegyveres szervezetet.

Az azonban tény, hogy az iraki népi mozgósítású erők számára az Iráni Forradalmi Gárda ,,Al-Quds,, erői nyújtották a legjelentősebb támogatást. Az iráni testület parancsnoka, Qasem Suleimani tábornok szervezte meg például a különböző iraki csoportok kiképzését Iránban. Az iráni támogatásnak jelentős szerepe volt abban, hogy az Iszlám Állam 2014-ben nem tudott nagyobb területeket elfoglalni Irakban. A Hashd Al-Shaabi ezen kívül rendelkezik olyan nem irakiakból álló egységekkel, melyeket szintén Iránban képeztek ki mielőtt azokat bevetették Irakban, vagy Szíriában az iszlám Állam elleni harcokban. Ilyen alakulatok például a ,,Liwa Zeinabiyoun,, vagy más néven a ,,Zeinabiyoun zászlóalj,, melynek tagjai pakisztáni síiták, vagy az afgán síitákból létrejött ,,Al- Fatimiyoun zászlóalj,,.

Ez a két síita önkéntesekből álló alakulat elsősorban azért jött létre, hogy a Szíriában és Irakban lévő síita szent helyeket védje az Iszlám Állam terroristáitól.

Jemen

A nyugati sajtóban és a különböző tanulmányokban talán a 2015-ben kezdődött jemeni konfliktussal kapcsolatban említik meg a legtöbbször az Irán által nyújtott katonai támogatást. A jemeni konfliktusban résztvevő húszi milíciák, vagyis az ,,Ansarullah,, mozgalom már a kezdetektől fogva Irán támogatását élvezi. Az Iráni Forradalmi Gárda ,,Quds erői,, és annak parancsnoka, a már említett Qasem Suleimani tábornok 2017-ben hivatalosan is döntött arról, hogy felfegyverzik és kiképzéssel is támogatják a jemeni húszi milíciákat. Az irániak döntése ellen abban az időben Szaúd-Arábia és több régióbeli ország is tiltakozott. A húszi milicisták Iránban történő kiképzésén kívül azonban iráni ,,katonai tanácsadók,, is utaztak Jemenbe akik a helyszínen történő kiképzést irányították. Ezen túlmenően azonban a jemenieket megismertették az utóbbi évtizedben jelentős fejlődésen átesett iráni hadiipar termékeivel. Az iráni ,,tanácsadók,, rakétákat és harci drónokat küldtek Jemenbe.

Az iráni termékek kezdetben Szomálián és a jemeni Mukalla kikötőjén keresztül jutottak el a húszi csoportokhoz, azonban később bizonyos hadiipari eszközöket (mint például a Qasef-1 típusú harci drón) már Jemenben is elkezdtek gyártani. Az iráni drónokon kívül azonban rövid időn belül a különböző típusú rakétákat is elkezdték Jemenben gyártani. Ilyen volt például a ,,Qasef-2K típusú cirkáló rakéta, melyet a húszi milicisták szaúdi célpontok ellen is bevetettek, vagy pedig a Zulfiqar típusú rakéta, mellyel sikeres támadást hajtottak végre a 900 kilométerre lévő Abu Dhabi nemzetközi repülőtér ellen.

Az öböl menti arab sajtó és a nyugati sajtó szerint az Iráni Forradalmi Gárda kiképzői folyamatosan jelen vannak Jemenben. Az utóbbi években többször is lehetett hallani arról, hogy egy-egy szaúdi légicsapásban iráni katonai tanácsadók is életüket vesztették Jemenben. Legutóbb augusztusban számoltak be arról, hogy egy légicsapásban meghalt kilenc iráni katonai tanácsadó a jemeni Maarib tartományban. A hírek szerint az elesett irániak között volt Haidar Serjan, az Iráni Forradalmi Gárda egyik kiképzője is.

Libanon

Az iráni jelenlét és az iráni katonai támogatás talán legjelentősebb példája a libanoni Hezbollah mozgalom, melyet az 1979-es iráni iszlám forradalom után létrejött Iráni Forradalmi Gárda mintájára hoztak létre. Az 1985-ben létrejött
libanoni mozgalom a polgárháború éveiben, majd pedig az Izrael elleni konfliktusok során is jelentős támogatást kapott az Iráni Iszlám Köztársaságtól.

A Hezbollah mozgalom fegyvereseit a kezdetekben szintén Iránban képezték ki azonban ma már a libanoni szervezet is részt vesz a régió fegyveres konfliktusaiban, sőt a Hezbollah is részt vesz iraki és más csoportok kiképzésében Iránban. A libanoni mozgalom már a 2011-ben kezdődő konfliktus elején megjelent Szíriában és a kormányerők oldalán részt vett a különböző iszlamista csoportok elleni harcokban. 2014-ben pedig megjelentek Irakban, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban segítették az iraki hadsereget és az akkor megalakuló iraki népi mozgósítású erőket (Hashd Al-Shaabi). A ,,Hashd,, egyik fegyveres csoportja éppen a libanoni Hezbollah mintájára jött létre, tagjait Iránban képezték ki és nevét is a libanoni mozgalomról kapta. (,,Kataib Hezbollah,,).

Az izraeli védelmi miniszter legutóbbi bejelentése szerint azonban a libanoni Hezbollah tagjait is az iráni Kashan légi bázison képzik ki a legmodernebb harci drónok használatára. Korábban azzal kapcsolatban is jelentek meg hírek, hogy a libanoni csoport tagjait Teheránban képzik ki az ún. digitális hadviselésre, és a képzés során megtanítják őket arra, hogy hogyan kell ,,cyber támadásokat,, végrehajtani európai, amerikai és izraeli célpontok ellen.

A Gáza övezet

A 2021 májusában a Gáza övezetből Izraelre kilőtt rakétákkal kapcsolatban már a konfliktus első napjaiban kiderült, hogy azokat Iránban gyártották. Ezekről több cikk is megjelent a nyugati sajtóban (Pl. The Wall Street Journal), melyek említést tettek arról, hogy már a 2014-es izraeli-palesztin konfliktus során megjelentek iráni gyártmányú rakéták, melyeket a Hamasz mozgalom lőtt ki Izraelre.

A 2021-es májusi fegyveres konfliktus során a Hamasz és az Iszlám Dzsihád már több olyan rakétát lőtt ki a Gáza övezetből, melyek iráni gyártmányúak voltak. Sőt, ezek között a rakéták között már olyanok is voltak, melyeket iráni útmutatás alapján már a palesztin területeken gyártottak. Ezeket az információkat egy sajtó interjúban Ismail Haniyeh, a Hamasz mozgalom vezetője is megerősítette és egyúttal köszönetet mondott Iránnak a palesztin csoportoknak nyújtott katonai és anyagi támogatásért.

A Fajr-3 és a Fajr-5 típusú rakéták azonban Iránban készültek és a Vörös

tengeren, valamint a Gáza övezetbe vezető csempész alagutakon keresztül jutottak el a palesztin csoportokhoz. Ilyen rakétákkal lőtték például a Gázától 70 kilométerre lévő Tel Avivot és Badr-3 típusú rakétával a 10-15 kilométerre lévő Ashkelon várost. A rakéták és egyéb haditechnikai eszközök kezelését azonban ebben az esetben az Iráni Forradalmi Gárda kiképzői tanították meg a palesztin csoportok tagjainak.

A ,,Times of Israel,, híroldal szerint a az iráni rakéták és drónok használatának oktatásánál személyesen jelen volt a 2020 januárjában elhunyt Qasem Suleimani tábornok aki többször is járt a Gáza övezetben. Az iráni Al-Alam hírldal szerint az iráni tábornok kifejezetten olyan rakétákat szállított a palesztin csoportoknak, melyekkel csapást lehet mérni Tel Avivra.

Orientalista.hu- Nagy Mihály

Forrás: Al-Jazeera, Reuters, West Point, Combating Terrorism Center The Washington Institute for Near East Policy, Reuters, Arab News Pakistan, Wilson Center, The Wall Street JournalTimes of Israel

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑