Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 11. 13.

Lerombolt az izraeli légierő egy szállodát Gázában (videó)

2018. 11. 13.

Az izraeli légierő csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült – közölte keddre virradóra a Maan palesztin hírügynökség. Közben kiderült, a tömeges palesztin rakétatámadásban egy izraeli halt meg.

Egyelőre nincsen hír, hogy a légicsapásnak áldozatai lettek volna. A Maan jelentése szerint a Gáza központjában lévő Amal szálloda a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve. Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász iszlamista szervezet tévéjének székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.

Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat, válaszul arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.

Mindkét oldalon vannak áldozatok

Gázai hivatalos források azt közölték, az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek.

Egy ember meghalt Izraelben a Gázai övezetből indított rakétatámadásokban – közölte keddre virradóra a Háárec című izraeli napilap internetes felületén. Az újság azt írja, hogy egy 40 év körüli férfi halt meg hétfő este a dél-izraeli Askelónban, saját házában, amelybe becsapódott a palesztin övezetből kilőtt rakéta. Ő az első civil halálos áldozata Izraelben a hétfőn fellángolt fegyveres konfliktusnak.

A becsapódás idején két nő is a házban volt, ők megsebesültek, állapotuk válságos. Előzőleg, ugyancsak keddre virradóra az izraeli mentőszolgálat Twitter-üzenetében közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott, de két embernek válságos az állapota.

A fegyveres konfliktus miatt kedden zárva maradnak az iskolák a Gázai övezetben.

Tényleges katonai parancsnokra vadásztak az izraeli kommandósok

A hétfőn fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

Az al-Majadín pánarab hírtelevízió értesülései szerint Izrael a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok második számú parancsnokára, Marván Íszára vadászott. Ísza az izraeli hatóságok körözési listájának élén áll. Ő a brigádok hierarchiájában a második Mohammed Dejf után, aki ellen az elmúlt években Izrael több merényletet hajtott végre.

Dejf egyik szemére állítólag megvakult ezekben a támadások, elvesztette egyik karját, és egyes hírek szerint megbénult. Négy évvel ezelőtt a feleségét és két gyerekét is megölték. A súlyos sebesülések miatt Dejf ma már a palesztin ellenállásnak csupán jelképes vezetője, a brigádokat ténylegesen Marván Ísza vezeti.

Nemzetközi segítséget kér Abbász

A Wafa palesztin hírügynökség keddre virradóra közölte, Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be, és állítsa le az izraeli agressziót a Gázai övezetben. Abbász telefonon beszélt több ország vezetőjével az ottani helyzetről, és arra kérte őket, hogy ne engedjék a helyzet súlyosbodását, a rombolás folytatását, akadályozzák meg, hogy a térség még ingatabbá váljék.

Egyiptom önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztin csoportokat. Az egyiptomi média híradásai szerint Kairó intenzív tárgyalásokat folytat velük a válság rendezése érdekében.

Hirado.hu, MTI, RT

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑