Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 02. 25.

Lesújtó a palesztinok emberjogi helyzete

2016. 02. 25.

Két izraeli jogi csoport szerint a palesztin foglyokat szisztematikusan bántalmazzák a kihallgatások során a Shin Bet izraeli belbiztonsági feladatok ellátásáért felelős kémszervezet kihallgatói.

A B’Tselem és a Hamoked szerdán közzétett egy jelentést, amely részletezi a visszaéléseket 116 palesztin beszámolója alapján, akiket az Izraeli Shikma börtönben hallgattak ki 2013 augusztusa és 2014 márciusa között.

A 70 oldalas jelentés, amelynek címe “A rendszer által támogatott”, a hatóságok által a palesztinok ellen elkövetett törvényellenes viselkedést fedi fel.

A leírások feltűnően hasonlítanak más intézmények korábbi fogvatartottjaival való bánásmódhoz, és összességében úgy tűnik, hogy ez a magatartás minősül a hivatalos kihallgatási politikának, állapítja meg a jelentés.

A jelentés felsorolja továbbá, hogy a Shin Bet milyen módszereket alkalmazott. Gyakori volt a hosszú ideig tartó alvásmegvonás, vagy az, hogy extrém melegnek és hidegnek teszik ki a fogvatartottakat, vagy hogy órákig lekötözik a rabok kezeit és lábait egy székhez.

A jogi csoportok arra a következtetésre jutottak, hogy a Shin Bet ügynökei kínozzák a palesztin foglyokat. Kiemeleik, hogy “napokig, akár hetekig megtagadják annak lehetőségét, hogy zuhanyozzanak vagy átöltözzenek; napokra bebörtönzik egy kicsi, bűzös cellába, általában magánzárkába… néhány az általános eljárásból. “

A jelentések szerint több mint 7.000 palesztin van jelenleg izraeli börtönökben, beleértve az „adminisztratív fogvatartottakat”.

Február 19-én, a Palesztin Foglyok Klubja azt mondta, hogy több mint 700 palesztint tartanak „adminisztratív fogvatartással” bezárva. A szervezet a 2015 októberében fellángolt erőszak új hullámának tulajdonította az így lecsukott palesztinok számának emelkedését, akiket bírósági tárgyalás vagy vád nélkül tartanak fogva. Az „adminisztratív őrizet” vádemelés és bírósági tárgyalás nélkül, közigazgatási rendelet – és nem bírósági határozat – útján történik, amely során Izrael figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogszabályok „adminisztratív őrizetre” vonatkozóan előírt korlátozásait.

 A 2015 októberében fellobbanó erőszakhullám kezdete óta, mely a harmadik palesztin intifádának (felkelésnek) tekinthető, mintegy 181 palesztint öltek meg az izraeli erők.

A feszültséget az robbantotta ki a palesztin területeken 2015 augusztusában, hogy Izrael korlátozta a palesztin hívők belépését az al-Aksza mecsetbe Jeruzsálem keleti részén.

Az izraeli kormány megpróbált változtatni Jeruzsálem demográfiai összetételén az elmúlt évtizedekben az illegális telepek felépítésével, lerombolva a történelmi helyszíneket és kiutasítva a helyi palesztin lakosságot.

Orientalista.hu – (PressTv, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑