Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 08. 15.

Libanonban járt Giovanni Peragine püspök

2018. 08. 15.

Giovanni Peragine püspök, Dél-Albánia apostoli adminisztrátora augusztus 12-én befejezte a hónap elején megkezdett libanoni küldetését.

A főpásztor Kefraiyában szíriai menekült gyermekek táborát kereste fel az albániai Sarandában tevékenykedő Szent Marcellina szerzetesnői kongregáció egy csoportjával. Peragine püspök találkozott a helybeli maronita püspökkel is.

„A libanoni menekülttáborban teljesített küldetés gondolata néhány hónappal ezelőtt érlelődött meg, amikor találkoztam Daniela nővérrel, a Sarandában működő szerzetesnői közösség egy tagjával, aki elmesélte tavaly nyáron Libanonban tett utazását” – nyilatkozta a főpásztor. Ekkor született meg az elhatározás, hogy osztozzanak a szíriai menekült gyermekek mindennapjaiban, a cédrusok országának egyik menekülttáborában.

Libanon bár kis ország, lakóinak száma mindössze négy millió, mégis több mint másfél millió legális menekültet és számos illegális bevándorlót fogad be, akik az ország területén elszórtan élnek több táborban. Ezek a személyek, akik számos szenvedés nyomát viselik magukon, akik hazájuk elhagyására kényszerültek a háborús erőszak következtében, arra várakoznak, hogy a világ ezen részének „urai” döntsenek jövőjükről – emlékeztetett rá a püspök.

„A politikai kérdéseken túl, jelenlétünknek Libanonban, Keraiya térségben, az volt a célja, hogy kifejezzük közelségünket a mindennapi életkörülmények között olyan sok embernek, főleg a nagy számban itt élő gyermekeknek. Úgy léptünk be táborukba, hogy tiszteletben tartottuk életfeltételeiket és osztoztunk azokban, a nyelvi nehézségek ellenére. A mosolygó gyermekek örömteli tekintete azonban nem tudta elrejteni a közelmúlt szenvedéseit és egy rendkívül bizonytalan jövő fájdalmát – számolt be róla az albániai apostoli adminisztrátor.

„Mint keresztényeknek az volt a célunk, hogy osztozzunk létük egy kis szakaszában, megtapasztalva, hogy a kölcsönös befogadásban az emberi testvériség leküzd minden kulturális és vallási korlátot. Meggazdagodva térünk haza olyan sok találkozás után, egyben azzal a meggyőződéssel, hogy ezeknek a gyermekeknek, mint mindenkinek, aki hasonló körülmények között él, joga van, emberi méltósága jegyében ahhoz, hogy emberhez méltó jövő. Mindnyájunknak felelősnek kell éreznünk magunkat ezért” – fejezte be nyilatkozatát Giovanni Peragine püspök, dél-albániai apostoli adminisztrátor.

Vaticannews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑