Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 25.

Magyarország kapcsolatai a kelettel

2016. 05. 25.

Fontos a keleti partnerországok integrációja, és a Kazahsztánnal való gazdasági együttműködés.

Fel kell gyorsítani a partnerországok európai integrációját

A keleti partnerség országainak stabilitása és Európa biztonsága érdekében fel kell gyorsítani a partnerországok európai integrációját – közölte Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a keleti szomszédságban a biztonsági helyzet rendkívül törékeny; Fehéroroszországot leszámítva Moldovának, Ukrajnának, Grúziának, Azerbajdzsánnak és Örményországnak “forró” vagy befagyott területi vitája, vagy más jellegű konfliktusa van, amelyek Európa biztonságára is közvetlen hatással vannak.

Az érintett országoknak szükségük van a pozitív visszajelzésre Európa részéről, mert ellenkező esetben az integrációt támogató országok kormányainak támogatottsága drámai mértékben fog csökkeni – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter úgy vélte: Grúzia és Ukrajna számára azonnal meg kell adni a vízummentességet, tekintettel arra, hogy mindkét ország teljesítette az ehhez szükséges feltételeket

Fontos a Kazahsztánnal való gazdasági együttműködés

Kazahsztán a legfontosabb közép-ázsiai állam Magyarország számára, a két ország adottságaiból eredően pedig a mezőgazdaság kiemelkedő jelentőségű szektor – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Budapesten, a kazah-magyar mezőgazdasági befektetési alapról szóló megállapodás aláírásakor.

A sajtótájékoztatón kiadott közlemény szerint a befektetési alap induló mérete 40 millió dollár, amely az Eximbank és a KazAgro részéről 20-20 millió dolláros hozzájárulást jelent.

Orientalista.hu – MTI / KKM nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑