Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2019. 02. 21.

Mali menekültek Mauritániában

2019. 02. 21.

 

A Mbera menekülttábor Mauritániában nem látszik túl barátságos helynek, de azok számára, akik a szomszédos Maliból, az ottani konfliktus elől menekültek ide, nincs túl sok lehetőség.

A tábor Mauritánia dél-keleti részén áll, mintegy 60 kilométerre a két országot elválasztó határtól. Az elmúlt hat évben 55 ezres befogadóképességűre növekedett táborba érkezők száma az utóbbi időben fokozatosan visszaesett, tavaly azonban még így is 6000 új menekült jött.

– Maliban megtámadják az embereket az utcán. Mindenüket elveszik, aztán megölik őket. A falumban sok szomszédot vesztettem el így. Engem is megtámadtak, ezért vagyok itt – mondja egy menekült, Omar.

A hétgyermekes férfival és családjával az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regisztrációs központjában találkoztunk. Ide heti átlagban 20 család érkezik. Annak érdekében, hogy menedékjogot és humanitárius segítséget kaphassanak, első lépésben rögzítik a személyes és biometrikus azonosítóikat.

A tábort a menekültügyi főbiztosság komoly nehézségekbe ütközve üzemelteti.

– Nem állnak rendelkezésünkre a szükséges források, amelyekből tavaly a szükségletek 15 százalékát tudtuk kielégíteni, a Világélelmezési Programból nekünk jutó rész pedig csak a szükséges élelem öt százalékára elég. Gyakorlatilag, nem tudunk enni adni az embereknek – mondja a menekültügyi főbiztosság mauritániai vezetője, Fadela Novak.

A menekülttáborban van némi árnyék és víz, alig valami, ami az életben maradáshoz kell. A menekültügyi főbiztosság tavaly 2600 segélycsomagot osztott ki, de ez nem elég.

Több ezren hónapokig várnak arra, hogy összegyűjtsék azt, ami az új otthonuk felépítéséhez szükséges.

– A mali konfliktus áll a figyelem középpontjában, de annak terheit a szomszédos országok viselik. Erre figyelmeztet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, miközben itt Mauritániában emberek ezrei kezdték úgy az idei évet, hogy nem volt elég élelmük, sem tető a fejük felett – összegez az Euronews helyszíni tudósítója, Monica Pinna.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑