Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 12. 07.

Még mindig több ezren vannak az Iszlám Állam fogságában

2016. 12. 07.

A 23 éves Leila és fia 30 hónapot töltött a fegyveresek fogságában, szabadulását egy helyi ügyvéd által működtetett csapatnak köszönheti. Az aktivisták rendszeresen indulnak veszélyes küldetésre az ISIS által megszállt területekre. Főként yazidi nőket és a nem muzulmán kisebbséghez tartozókat mentik ki a fogságból.

Leilának és fiának, a három éves Ahmednek sikerült megszökniük fogva tartójuktól és eljutni Al Dhaki által fenntartott biztonságos házig. Kimenekítésük sikeres volt, családtagok várták őket, ott ahol már kellő távolságban voltak fogvatartójuktól. Megölelték, megcsókolták egymást mielőtt a török határ közelében lévő kurdok lakta területre utaztak volna tovább. Jelenleg egy táborban laknak, mert saját falujukat elfoglalta a terrorszervezet.

Leila és fia két és fél évet töltött fogságban. “A férjemet elhurcolták, engem pedig egy ISIS harcoshoz adtak feleségül. Majd még két eladtak másik harcosoknak” – tette hozzá. Az ISIS fegyveresei úgy kereskednek a nőkkel, mint más a baseballkártyákkal – mondta a 23 éves lány. Utolsó erőszaktevője egy zömök férfi, akinek a felesége is ISIS-fanatikus volt. “Talán még jobban utáltam őt, mint a férjét, mert verte a fiam.”

A szökést megakadályozván a fogvatartója magával vitte Ahmedet a szervezet főhadiszállására. Nem tudni, milyen erőszakos dolgokban lehetett része ott a három éves kisfiúnak, de az biztos, hogy már látott videót lefejezésről. Ezeknek a megmentett gyerekeknek segítségre van szükségük, mert erőszakosan viselkednek – mondta az NBC News-nak Al Dhaki. Valószínűleg csak a fogságban látottakat utánozzák – fűzte hozzá az ügyvéd.

Al Dhaki szerint nagyjából 7000 yazidit rabolhatott el a terrorszervezet, amelyből közel 3000-nek vagy sikerült megszöknie, vagy kiváltották őket a fogságból. Mintegy ezer férfi sorsa ismeretlen – tette hozzá. A maradék háromezer nő és gyermek, mint amilyen a most megmentett Leila és Ahmed, még az ISIS kezében vannak.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, NBC NEWS)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑