Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 09. 16.

Megérkeztek Libanonba az iráni olajat szállító tartálykocsik

2021. 09. 16.

Megérkeztek Libanonba csütörtökön azok a tartálykocsik, amelyek Iránból származó olajat szállítanak az energiahiánnyal küzdő országba – számolt be az al-Manar libanoni tévécsatorna.

A körülbelül húsz tartálykocsiból álló konvojt Irán egyik legfőbb szövetségese, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet emberei biztosították. A Hezbollahhoz köthető al-Manar felvételein ünneplő tömeg fogadta a tartálykocsikat, köszönetet mondva az iráni és a szíriai vezetésnek.

A járművek az ország keleti részén lépték át a határt, és Baalbek felé tartanak – mondta el egy szemtanú.

Hozzátette: további szállítmányok is úton vannak az országba. Az üzemanyagot egy olajtankerrel szállították a szíriai Bánjászba Iránból. A hajó vasárnap kötött ki.

A Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah augusztusban jelentette be, hogy Irán az amerikai szankciók ellenére kész segíteni a gazdasági válsággal szembesülő Libanonnak. A büntető intézkedések értelmében az iszlám köztársaság nem exportálhat olajat. Washington azzal fenyegetett, hogy az iráni olaj felvásárlóit is szankciókkal sújtja.

Az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a Hezbollahot, amelyre korábban szankciókat szabott ki.
Naszrallah hétfői beszédében elmondta, hogy úton van egy második olajtanker, amely a napokban érkezhet meg Bánjászba.

A Hezbollah vezetője hozzátette: ezt egy harmadik és negyedik szállítmány is követi. Az Egyesült Államok, amely a múltban humanitárius és katonai segélyt is nyújtott Libanonnak, azt állítja, az országnak nincs szüksége az iráni olajra. Washington azt a tervet támogatja, amely egyiptomi gázt szállítana Jordánián és Szírián át Libanonba az energiahiány felszámolására.

A libanoni üzemanyaghiány annyira fojtogató, hogy az ENSZ 10 millió dollár adományt gyűjtött össze, hogy gyorssegélyt tudjon nyújtani a libanoni egészségügyi intézményeknek és vízműveknek. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint a támogatáson vásárolt üzemanyag elegendő ahhoz, hogy a vízművek tovább üzemeljenek 2,3 millió ember ivóvízellátását biztosítva. Szakértők szerint mindez egy-két hétre lesz elegendő.

Libanon 2019 óta politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt, hatalmas pusztítást okozó és számtalan áldozatot követelő robbanás. A dollártartalékok elapadásával Libanonban hiány alakult ki az importált alapvető cikkekből és az üzemanyagból is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑