Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 11. 01.

Moqtada Al-Sadr előrehozott választásokat követel Irakban

2019. 11. 01.

Az iraki parlamentben meghatározó szerepet játszó Szadrista Mozgalom vezetője Moqtada Al-Sadr előrehozott választások kiírását követeli Irakban, és mindezt az ENSZ ellenőrzése alatt.

Sadr egy Twitter üzenetben erre utalást is tett:

,,Adel Abdel Mahdi testvérem, be kell jönnöd a parlament kupolája alá, kihirdetni az előrehozott választásokat, mégpedig az ENSZ ellenőrzése alatt.,,

Ezen kívül fontosnak tartja a választási bizottság leváltását, és ezt jelezni kell a nép felé is. Az iraki parlament elnöke Mohamed Al-Halbousi szerint az ülésszak hétfőn kezdődik. Eközben négy parlamenti képviselő lemondott válaszul arra, hogy az iraki kormány képtelen rendes választ adni a tüntetésekre. Ezzel pedig még nagyobb nyomás nehezedik Adel Abdel Mahdi miniszterelnökre.

Az iraki kormányzóságokban jelentő tüntetéseket tartottak az utóbbi hetekben, melyeken követelték a közszolgáltatások színvonalának javítását, munkahelyteremtést, valamint a korrupció megfékezését. A tüntetések azonban erőszakossá váltak és a tiltakozások kezdete óta sokan meghaltak.

A tüntetések azonban folytatódnak annak ellenére, hogy a kormány négy törvénycsomagot állított össze, hogy teljesítse a tüntetők követeléseit.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑