Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 10. 30.

Moszkva: a brit haditengerészet robbantotta fel az Északi Áramlatot

2022. 10. 30.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton a brit haditengerészet egyik egységének képviselőit vádolta meg az Északi Áramlat földgázvezetékek ellen elkövetett robbantással.

Moszkva bizonyítékokat nem tett közzé állítása alátámasztására.

“A rendelkezésre álló információk alapján ennek a brit haditengerészeti egységnek a képviselői részt vettek a Balti-tengeren szeptember 26-án elkövetett terrortámadás, az Északi Áramlat I. és az Északi Áramlat II. földgázvezeték felrobbantásának tervezésében, előkészítésében és végrehajtásában” – tudatta a minisztérium.

A brit védelmi minisztérium szombaton kitalált történetnek nevezte az orosz állítást, amellyel Moszkva el kívánja terelni a figyelmet – közölte az MTI.

“Hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai illegális inváziójának katasztrofális kezeléséről, az orosz védelmi tárca legendákba illő hamis állításokat terjeszt” – írta a Twitter mikroblog portálon a brit védelmi minisztérium.

Oroszország korábban is a Nyugatot tartotta felelősnek a Balti-tenger fenekén húzódó vezetékek ellen elkövetett szabotázsakcióért, de korábban nem nevezett meg konkrét elkövetőt. Marija Zaharova orosz külügy szóvivő szombaton közölte, hogy Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a balti- és a fekete-tengeri “terrortámadások” ügyét, miután Moszkva a krími flotta elleni dróntámadásokkal kapcsolatban is azzal vádolta meg Londont, hogy köze volt az akcióhoz.

Oroszország korábban “hülyeségnek” nevezte azokat a felvetéseket, hogy ő maga állna a gázvezeték elleni támadás mögött, és azt állította, hogy a gázvezetékek megsemmisítése az Egyesült Államoknak áll érdekében, mert cseppfolyósított földgázt szeretne értékesíteni Európában. Az Egyesült Államok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑