Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2019. 01. 01.

Negyven misszionáriust öltek meg 2018-ban

2019. 01. 01.

A 2018-as év során 40 misszionáriust öltek meg világszerte: 35 papot, egy szeminaristát, 4 világi személyt. Ez az adat majdnem a kétszerese a 2017-ben életüket vesztetteknek, amikor 23 misszionárius halt meg erőszakos körülmények között. A „misszionárius” szót a hírügynökség minden megkereszteltre érti, akik a keresztség jegyében Isten népének tagjaivá és ezáltal misszionárius tanítványokká is váltak.

Minden megkeresztelt – bármi legyen is a funkciója az egyházban és felkészültsége a hitben – az evangelizáció aktív szereplője. Tehát a Fides hírügynökség éves listája már egy ideje nem a szűk értelemben vett ad gentes misszionáriusokra vonatkozik, hanem az egyház életében elkötelezett minden megkereszteltre, akik erőszakos módon vesztették életüket, nemcsak a hit elleni gyűlöletből eredően. Ezért nem használják a „vértanú” kifejezést a jelentésben, ha csak nem az etimológiai jelentésében mint „tanúságtevő”, mert nem kívánnak ítéletet hozni velük kapcsolatban, amelyet esetleg majd a jövőben az egyház hoz meg ügyükben.

40 megölt misszionárius négy kontinensen

Afrikában 19 papot, egy szeminaristát és egy világi misszionáriust öltek meg: Nigériában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Elefántcsontparton, Kamerunban, Dél-Szudánban, Kenyában és Malawiban. Amerikában 12 papot és 3 világi hívőt gyilkoltak meg: Mexikóban, Kolumbiában, Nicaraguában, Venezuelában, Ecuardorban, El Salvadorban és Peruban. Ázsiában 3 papot gyilkoltak meg: a Fülöp-szigeteken és Indiában. Európában egy pap vesztette életét erőszakos körülmények között Németországban. Alain-Florent Gandoulou atyát, kongói papot, a berlini francia nyelvű katolikus közösség káplánját egy erőszakos vita után ölték meg irodájában idén február 22-én.

Az okok

A gyilkosságok okai között idén is sokszor szerepel az emberrablás vagy betörési kísérletek során megölt misszionárius esete. Ezeket a szegénység, lepusztult társadalmi közegben követik el, ahol az erőszak szabályozza az életet, az állami hatóságok nincsenek jelen vagy a korrupció és a kompromisszumok miatt nagyon gyengék, vagy ahol a vallást eszközként használják fel más célokra. Minden esetben a papok, szerzetesek és világiak osztoznak az átlagemberek mindennapjaiban, elviszik nekik az evangéliumi tanúságtételt a szeretetről és mások szolgálatáról a remény és a béke jeleként. Igyekeznek enyhíteni a leggyengébbek szenvedéseit és felemelni hangjukat megtaposott jogaik védelmében, elítélve a rosszat és az igazságtalanságot. Személyes biztonságukat veszélyeztető helyzetekben is a polgári hatóságok vagy szerzetesi elöljáróik felhívása ellenére ezek a misszionáriusok a helyükön maradtak, tudatában a vele járó kockázatoknak, hogy hűek maradjanak felvállalt elkötelezettségüknek.

Eltűnt misszionáriusok, akikről nincs hír

Vannak olyan misszionáriusok, akiket elraboltak, de nincs hír sorsuk felől. Ezek közé tartozik P. Paolo Dall’Oglio olasz jezsuita, akit 2010-ban raboltak el a szíriai Raqqában. Elrablását egyetlen csoport sem vállalta soha magára. Egy ideje nincs hír P. Gabriel Oyaka nigériai szerzetesről, akit 2015-ben raboltak el Kogi államban. Nincsenek biztos hírek Gloria Cecilia Narvaez Argoty nővérről, kolumbiai misszionáriusról, akit 2017-ben rabolt el az Al Qaeda terrorszervezet Maliban. Fogvatartói kezén van továbbra is P. Pierluigi Maccalli, az Afrikai Missziók Társulatának szerzetese, akit idén szeptemberben raboltak el Nigerben.

1980-2017 között meggyilkolt pasztorális munkatársak

A Fides missziós hírügynökség adatai szerint 1980-1989 között 115 misszionárius vesztette életét erőszakos körülmények között. Ez a szám valószínűleg nem teljes, mert csak azokról az esetekről beszél, amelyekről biztos információval rendelkeznek. 1990-2000 között 604 misszionáriust öltek meg. Ez a szám jelentősen magasabb az előző évtizedhez képest. Itt azonban figyelembe kell venni különböző tényezőket: az 1994-ben végrehajtott ruandai népírtás legalább 248 egyházi áldozatot követelt; a tömegtájékoztatásban felgyorsult a hírek terjesztése a legfélreesőbb helyekről is; továbbá már nemcsak a szűk értelemben vett ad gentes misszionáriusokat vették figyelembe, hanem minden egyházi munkatársakat, akik erőszakos módon haltak meg vagy életüket áldozták tudatában a kockázatnak, amivel szembe kellett nézniük, de nem akarták magukra hagyni a rájuk bízott személyeket. 2001-2017 között összesen 416 paszorális munkatársat gyilkoltak meg világszerte.

Vaticanews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑