Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 10. 13.

Nem tudják megmondani, miért erkölcsösebb a szaúdi tömegmészárlás

2016. 10. 13.

Egy amerikai kormányzati szóvivő nem tudta megválaszolni a kérdést, hogy miért ítéli el az USA az oroszok szíriai bombázását, és ugyanakkor miért támogatja a szaúdiak jemeni légicsapásait.

Egy kedden, Washingtonban tartott sajtótájékoztatón John Kirbyt, a Külügyminisztérium szóvivőjét többször is megkérdezték, hogy a Jemenben végrehajtott szaúdi bombázások szándékosan vesznek-e célba civil épületeket.

„A hétvégén a szaúdiak lebombáztak egy temetési szertartást. Azon gondolkoztam, hogy önök látnak-e különbséget eközött és aközött, amivel az oroszokat, irániakat és szíreket vádolják Aleppóval kapcsolatban?”  – tette fel a kérdést Matt Lee, az Associated Press újságírója.

Kirby erre annyit felelt, hogy Rijád vizsgálatokat indított az ügyben, míg Moszkva erre nem hajlandó.

Lee tovább presszionálta a szóvivőt, amikor megkérdezte, hogy „egyre több jemeni civil hal meg olyan fegyverektől, amelyeket az Egyesült Államok adtak el Szaúd-Arábiának. Nem lát ebben problémát? Mert hogy a Capitoliumban is egyre többen látnak ebben kivetnivalót.”

A jemeni háborúban eddig 18 ezer körül van az áldozatok száma, és három millióan(!) kényszerültek arra, hogy elhagyják lakhelyüket.

(Independent)

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑