Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 07. 13.

Népirtás Nigériában: január óta több mint hatezer keresztény öltek meg

2018. 07. 13.

Az év eleje óta több mint hatezer keresztény embert öltek meg Nigériában. Az áldozatok többsége nő és gyermek. A támadások többségét muszlim pásztorok illetve a Boko Haram nevű terrorszervezet hajtotta végre – áll a nigériai keresztény egyházi vezetők közleményében.

A Nigériai Keresztények Társasága nevű szervezet szerint példátlan ami Pleteau államban zajlik.

„Ez tiszta népirtás, mihamarabb gátat kell szabni az iszlamisták mészárlásának.”

A nigériai papok felszólították kormányt, hogy állítsa le az iszlamisták vérontásait.

„Több mint hatezer keresztényt mészároltak le. Többségük asszonyok és gyerekek voltak. A felelősök minden esetben fegyveres muszlimok voltak, akik az éj leple alatt támadtak. A nigériai kormánynak kötelessége megállítani a népirtást és felelősségre vonni a tetteseket, különben a helyzet tovább eszkalálódik, és fegyveres összetűzéseket generálhat a két vallási közösség között. Az embereknek joguk van megvédeni magukat” – áll a nigériai egyházi vezetők közleményében.

A keresztény egyházi vezetők nyilatkozatban szólították fel az ENSZ-t és a nemzetközi szervezeteket, hogy avatkozzanak be és állítsák meg a muszlim Fulani törzs és a Boko Haram terrorszervezet népirtó agresszióját a keresztény falusiakkal szemben.

A fulani törzs által elkövetett vallási tisztogatás hamar átterjedhet a szomszédos országokra, ami komoly vallásháborúvá fajulhat a térségben. A keresztény szervezetek szerint a nigériai kormány komoly összeget költ a belbiztonságra, de ennek ellenére mindennaposak az emberrablások és gyilkosságok, amiket rendszerint muszlimok követnek el keresztényekkel szemben.

Mohamed Bukhari elnök vezette kormány képtelen felelősségre vonni a tetteseket és nem tudja megakadályozni a további népirtásokat. Az idén több komoly támadást hajtottak végre, a fulani pásztorok legutóbb júniusban mészároltak le több mint kétszáz keresztényt.

Több keresztény szervezet köztük az amerikai Open Doors is már több alkalommal felhívta a nemzetközi szervezetek és a sajtó figyelmét a keresztények ellen elkövetett népirtásokra.

William Avinia római katolikus püspök szerint a világnak nem kellene megvárnia még egy széleskörű népirtást és kötelessége beavatkozni és megakadályozni a további gyilkosságokat.

Nem kellene megvárni, hogy Afrikában még egy népirtást kövessenek el. 1994-ben Ruandában több mint egymillió túszi embert mészároltak le. Mind ez az orrunk előtt történt és senki sem állította meg a vérengzést – figyelmezett a nigériai püspök.

Orientalista.hu – Sinoda,  Linga.org

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑