Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Izrael

2019. 04. 10.

Netanyahu: A Paleszin állam nem fog létrejönni

2019. 04. 10.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a választási kampány során kijelentette, hogy nem fogja engedni egy önálló palesztin állam megalakítását.

Az Egyesült Államok távol tartja magát az izraeli miniszterelnök kijelentésétől, mely szerint annektálnák a Nyugati Partot és zsidó telepeseket költöztetnének oda, továbbá attól is, hogy visszautasítja a palesztin államiság gondolatát.

Netanyahu az izraeli Arutz 7 csatornának nyilatkozott a Nugati Partra vonatkozó három lépcsős tervéről.

,,A harmadik lépcső az izraeli jogrend érvényesítése Judea és Samaria közösségeiben, melyet a következő ciklusban meg is fogunk valósítani.,, ….,,Amerikai segítséggel szeretném megcsinálni ha lehetséges.,,

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház tud e a tervéről Netanyahu azt válaszolta, hogy: ,,Természetesen.,, Az interjú során azt is kijelentette, hogy majd meglátják, hogy a Trump kormányzat hogyan reagál majd a tervükre. Netanyahu a Nyugati Part megszállásának szükségességét a telepesek védelmével magyarázta, ugyanis szerinte az izraeli államnak kell megvédenie őket és az elképzelhetetlen, hogy egy esetleges független palesztin állam fennhatósága alatt éljenek.

Az izraeli katonai rádiónak Netanyahu azt nyilatkozta, hogy nem tervezi a teljes Nyugati Part annektálását, hanem csupán a zsidó telepesek által lakott területeket kívánják Izrael államhoz csatolni. A palesztinok létrehozhatnak saját közigazgatást, azonban a biztonsági ellenőrzést nem adnák át nekik. Azt pedig teljesen kizártnak tartják, hogy a palesztin állam létrejöjjön.

A kérdéssel kapcsolatban azonban felmerül az a kérdés, hogy ha nem tartják be az Izraelt és a palesztin államot létrehozó 181. számú ENSZ határozatot akkor Izrael állam milyen jogon létezik. És ha az ENSZ két állam létrehozásáról döntött a Palesztinából történt brit kivonulás után, akkor miért csupán Izrael létezik?

Netanyahu szavahihetőségét jól jellemzi az is, hogy amikor 2009-ben először vette át hivatalát akkor még két államról beszélt és azt mondta, hogy Izrael állam mellett létre fog jönni Palesztina is, akikkel békében fognak együtt élni. Azonban a határokról nem beszélt és csupán óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az ő véleménye szerint egy demilitarizált Palesztin államot képzel el. A kampány során azonban kijelentette, hogy az esetleg létrejövő palesztin állam sohasem fog jogot kapni az önálló biztonsági ellenőrzéshez.

,,Jeruzsálemet pedig nem osztjuk meg.,,

A palesztinok szerint Netanyahu szavaiból jól kivehető, hogy tobábbra se tartják tiszteletben a nemzetközi jogot. Ez abból is jól látható, hogy megszállás alatt tartják a szíriai Golán fennsíkot, melyet sajnos az amerikai elnök is Izrael részének ismert el néhány héttel ezelőtti beszédében.

A török külügyminiszter Mevlut Cavusoglu egy Twitter bejegyzésében megjegyezte, hogy:

,A Nyugati Part egy izraeli megszállás alatt lévő palesztin terület, mely sérti a nemzentközi jogot.,,

Szerinte Netanyahu felelőtlen kijelentései, melyeket az izraeli választások kampány időszakában tesz, ezen a tényen nem változtatnak.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani (Jerusalem Post)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑