Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2022. 05. 08.

Nyolc palesztin falu lerombolását hagyták jóvá az izraeliek

2022. 05. 08.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság jóváhagyt, ahogy ledózeroljanak nyolc palesztin falut és kitelepítsenek ezer embert.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította azt a kérelmet, amit több mint ezer, a megszállt Ciszjordánia egy vidéki részén élő palesztin kilakoltatása ellen nyújtottak be. A nyolc falu egy Hebron melletti sziklás, száraz területen található, amelyet a palesztinok Maszafer Jattának, az izraeliek pedig Dél-Hebroni domboknak, illetve 918-as lövészzónának neveznek – közölte a 444.hu.

A terület miatt nagyjából két évtizede folyik a pereskedés, ugyanis azt Izrael az 1980-as évek elején lakatlannak nyilvánította és katonai gyakorlatokra jelölte ki. Az első 200 palesztin családot 1999-ben akarták kitelepíteni onnan, nem sokkal később pert indítottak, és ideiglenes haladékot kaptak, amely lehetővé tette, hogy az ügy végleges megoldásáig a földön maradjanak.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a palesztin lakosok, akiknB’ek lakói generációk óta megőrizték sajátos, nomád életmódjukat, és földművelésből és pásztorkodásból élnek, nem voltak a terület állandó lakói, amikor az izraeli hadsereg először nyilvánította azt katonai kiképzési zónává. Maszafer Jatta lakói és izraeli jogvédő csoportok szerint viszont a palesztin családok közül sokan már az 1967-es közel-keleti háborúban, Ciszjordánia izraeli elfoglalása előtt állandó lakosai voltak a 3000 hektáros területnek, és kilakoltatásuk a nemzetközi jog megsértését jelentené.

„A döntés azt bizonyítja, hogy ez a bíróság a megszállás része” – mondta Nidal Abu Junisz, Maszafer Jatta polgármestere. „Nem fogjuk elhagyni az otthonainkat. Itt maradunk” – mondta. A bíróság szerint még nyitva áll a lehetőség a falusiak előtt, hogy megegyezzenek a katonasággal a föld egy részének mezőgazdasági célú használatáról, és sürgette a feleket, hogy keressenek kompromisszumot.

Az Izraeli Polgárjogi Szövetség (ACRI), amely Maszafer Jatta lakosaival együtt folyamodott a kitelepítés ellen, azt közölte, hogy az ítéletnek „példátlan következményei” lesznek. „A Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is engedélyezte, hogy egész családok, gyermekekkel és idősekkel együtt fedél nélkül maradjanak” – jelentették ki.

Egy másik jogvédő szervezet, a B’Tselem szerint a döntés „az alaptalan jogi értelmezést szövi össze a kontextus nélküli tényekkel”. Mint mondták, „nincs olyan bűncselekmény, amelyben a legfelsőbb bíróság bírái ne találnának módot arra, hogy legitimálják”.

Reuters, France24, 444.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑