Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 05. 28.

Óriási többséggel Assad nyerte meg a szíriai elnökválasztást

2021. 05. 28.

Óriási többséggel Bashar Al-Assad hivatalban lévő elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást tisztségviselők bejelentése szerint és a vártnak megfelelően, így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg. 

Assad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt – közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök damaszkuszi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy külföldön élő szíriaiak is szavaztak.

A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.
A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, mind több külföldi ország: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió.

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg. A háború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás.

Vlagymir Putyin orosz elnök az elsők között gratulált pénteken Assadnak. A Kreml közlése szerint a moszkvai táviratban a választási győzelmet Putyin úgy értékelte, hogy az megerősíti Assad “politikai fennhatóságát” és polgártársai bizalmát irányában. Irán is gratulálni Assadnak. Külügyminisztériumi nyilatkozatában Teherán Assad mellett a szír népnek is gratulált a választás sikerességéhez, a tömeges részvételhez és a győzelemhez, amely – így a közlemény – “fontos lépés a béke megteremtése felé”.

Szintén gratulált Kína is, amely nagy pártfogója a szír elnöknek. “Kína és Szíria hagyományosan jó barátok” – jelentette ki egy pénteki sajtótájékoztatón Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő. “Kína eltökélten támogatja Szíriát szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának megóvásában” – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑