Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 03. 18.

Orosz Vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökének sajtótájékoztatója a Szíriai Háborúról

2018. 03. 18.

Tegnap az Orosz Vezérkar hadműveleti főcsoportfőnöke, Szergej Rudszkoj vezérezredes és az Orosz Honvédelmi minisztérium szóvivője, Igor Konashenkov vezérőrnagy sajtótájékoztatót tartottak a Honvédelmi Irányító Központban.

Szergei Rudszkoj szerint február végén az Damaszkusz tartományi Kelet-Ghouta régióban a helyzet bonyolultabbá vált a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet és a hozzá csatlakozó más fegyveres csoportok miatt. Ezek a fegyveres alakulatok katonai akciókba kezdtek a szíriai kormánycsapatok ellen és fokozták a damaszkuszi lakónegyedek lövetését.

Szigorúan tartva magukat az ENSZ Biztonsági Tanács 2401. számú, február 24-én hozott határozatához, a szíriai kormánycsapatok semlegesítik a Kelet-Ghoutaban állásokat elfoglalt Dzsabhat Al-Nuszra terroristákat.

A polgári lakosság soraiban lehetséges áldozatok elkerülése érdekében, az Orosz Megbékéltetési Központ felügyeletével, humanitárius tűzszünet van érvényben február 28-tól. Humanitárius folyosókat létesítettünk annak érdekében, hogy a térséget el tudják hagyni a civilek, valamint a sebesülteket evakuálni tudják Kelet-Ghoutaból.

Polgári lakosok hagyják el Arbilt, Dumat, Kafr Batnat, Szabkat, Hamurijaht és Hazzet különleges folyosókon keresztül.

A helyzet Kelet-Ghoutaban döntően megváltozott. Mindenki láthatja a páratlan humanitárius műveletet.

 

Tegnap reggel 27610 fő civil haladt át a humanitárius folyosón. Eddig összesen 44639 fő polgári személy hagyta el Kelet-Ghoutat, a harcok helyét.

A menekültek fogadásához és elszállításához szükséges infrastruktúra a humanitárius folyosó közelében került telepítésre. Az Orosz Fegyveres Erők felügyelete alatt meleg étel és egészségügyi ellátás biztosítását szervezték meg a rászorulóknak. A legközelelebbi kórházakban további férőhelyeket alakítottak ki a sebesült polgároknak.

Lehetőség van rá megfigyelni a Kelet-Ghoutat elhagyó civileket webkamerákon és pilóta nélküli repülőgépekre (UAV) szerelt digitális kamerák képein az Orosz Honvédelmi Minisztérium honlapján és központi orosz TV csatornákon.

Néhány felkelő csoport kész rá, hogy letegye fegyvereit és elhagyja Kelet-Ghoutat. Habár még várnak a külföldi támogatóik parancsára. Az orosz fél felhívja az illegális fegyveres csoportokra befolyással bíró minden erő figyelmét, hogy beszéljék rá a térségből történő távozásra őket a szükségtelen polgári áldozatok elkerülése érdekében.

Az elmúlt héten három humanitárius menetoszlop érkezett meg Kelet-Ghoutaba. Polgári lakosok 445 tonna élelmiszert, gyógyszert, valamint alapvető szükségleti cikkekhez jutottak hozzá. Újabb, 25 teherautóból álló ENSZ segélyszállítmány fog eljutni Dumaba, hogy ellátást biztosítson a polgári lakosságnak.

Minden intézkedésnek az a célja, hogy evakuálják a civileket és humanitárius segítséget nyújtsanak számukra. A tevékenységet az Orosz Megbékélési Központ szervezte és tartja fenn közösen a szíriai hatóságokkal. Az Egyesült Nemzetek képviselői és más nemzetközi szervezetek figyelemmel kísérik ezeket a tevékenységeket.

Az Orosz Központ ilyen segítségnyújtást Szíria más térségeiben is működtet.

Összeségében 3806 polgári személy hagyta el az Idleb tartományi deeszkalációs övezetet Aleppo tartomány felé, az Abu Al-Duhur és Tell Szultan közelében létesített humanitárius folyosón keresztül. A folyosót Oroszország-Irán-Törökország Közös Koordinációs Központja szervezte meg.

Így 23 841 ember tért vissza az Eufrátesz-folyótól keletre fekvő területekre, Deir Ezzor tartományban. Több mint 12000 ember költözött vissza Szalkhijah településre. Az Orosz Koordinációs Központ jelen van a településen.

Hangsúlyozni kell, hogy a militánsok nem hagynak fel provokációk megszervezésével, amelyek során mérgező harcanyagokat használnak fel annak érdekében, hogy a kormánycsapatokat civilek elleni vegyifegyver bevetéssel vádolják meg.

A Kelet-Ghoutat megszálló militánsok által előkészített provokációkkal kapcsolatban, az orosz félnek bizonyítékai vannak, hogy amerikai tanácsadók számos dzsihádista fegyveres csoportot képeztek ki Al-Tanf közelében azért, hogy vegyi fegyveres akciókat hajtsanak végre Dél-Szíriában.

Március elején szabotőr csoportokat telepítettek a déli deeszkalációs övezetbe, Daraa közelében. Az úgynevezett “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) frakciói helyezkednek el a térségben.

Provokációkat készítenek elő mérgező harcanyagokkal töltött robbanószerkezetek felhasználásával. A jövőben ezt a helyzetet ki fogják használni annak érdekében, hogy a szíriai kormányerőket vádolják meg vegyifegyverek bevetésével.

Vegyi lőszerek össszetevőit már a déli deeszkalációs övezetbe szállították, néhány “nem kormányzati szervezet” humanitárius szállítmányának álcázva.

Militáns csoportok nem csak mérgező harcanyagok komponenseit birtokolják, hanem iníciáló anyagokat is cigarettás csomagoknak álcázva.

Emellett a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet, az úgynevezet “Fehér Sisakosok” támogatásával színlelt vegyi támadást készítenek elő Al-Habid és Kalb Luza települések közelében, 25 kilométerre északnyugatra Idleb várostól. Így 20 tartálynyi klórtartalmú harcanyagot szállítottak oda.

Azt tervezik, hogy az eseményt széleskörben sugározza a nyugati tömegmédia.

Ilyen provokációk fognak ürügyet adni az USA és koalíciója számára, hogy Szíria katonai és kormányzati létesítményeit megtámadja.

“Az Orosz Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozza, hogy világos bizonyítékok vannak a lehetséges támadásra tett előkészületekre. Rakétahordozók csoportjai vannak a Földközi-tenger keleti részén, a Perzsa-öbölben és a Vörös-tengeren. Kérdéseket vet fel, hogy KIKET fog támogatni az USA ezekkel a csapásokkal? A Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetet és a hozzákapcsolódó dzsihádistákat, amelyek véres merényleteket követnek el az országban? Az Orosz Vezérkar továbbra is fegyelemmel kíséri a helyzetet a Szíriai Arab Köztársaságban.” – mondta Szergej Rudszkoj vezérezredes.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konashenkov vezérőrnagy a továbbiakban hangsúlyozta, hogy az utóbbi években, hónapokban és még a napokban is sok vádaskodás érte az Oroszországi Föderációt, és különösen az Orosz Honvédelmi Minsztériumot a Kelet-Ghoutaban kialakult katasztrofális állapotok és a sürgős humanitárius segítség szükségessége miatt. Emlékeztetett rá, hogy mindig szükség volt a sürgős humanitárius segélyszállítmányok, élelmiszerek, gyószerek és alapvető szükségleti cikkek eljuttatására Kelet-Ghouta lakosainak, valamint a gyerekek, betegek és sebesültek kimenekítésére.

Azonban mindez nem működhetett a terroristák beavatkozása miatt, akik “élő pajzsként” használták Kelet-Ghouta lakosságát és még a betegeknek sem engedték meg a térség elhagyását.

Igor Konashenkov vezérőrnagy szerint Oroszország az elmenekült polgári lakosok vallomásait dokumentáló jelentések százaival rendelkezik, akik szenvedélyesen elmondták újságíróknak, közöttük nyugatiaknak a militánsok által elkövetett rémtetteket. Szemtanúk számoltak be róla, hogy mi történt a beküldött segélyszállítmányokkal, közöttük a nemzetközi szervezetek adományaival. Mindent militánsok foglaltak le, a lakosság semmit sem kapott belőlük. Az élelmiszerek ára jóval magasabb Kelet-Ghoutaban, mint Damaszkuszban. A túlélésért küzdő lakosokat arra kényszerítették a terroristák, hogy hozzájuk csatlakozzanak és fegyvert fogjanak a szíriai kormánycsapatok ellen. Ez arra emlékeztet, hogy ugyanígy cselekedtek a megszálló militánsok Aleppoban, 2016 decemberében. Amikor kormányerők a várost felszabadították a dzsihádista fegyveresek uralma alól, akkor hatalmas raktárakban tárolt, sok száz tonna lejárt szavatosságú élelmiszer került elő, valamint nagy mennyiségű gyógyszer és egészségügyi ellátmány. Mindezeket a tételeket militánsok tartották birtokukban, miközben a békés polgári lakosságot éheztették.

Mindezért a nyugati országok képviselőinek, akik ezeket a militánsokat “mérsékelt ellenzéknek” merészelik bemutatni, meg kell érteniük, hogy emberellenes bűncselekmények elkövetők tettestársaivá válnak.

Ma, több mint egy évvel a felszabadítása után, Aleppo sikeresen újjáéled. Megnyíltak a piacok, szociális intézmények, iskolák és kórházak. Több mint 800 ezer fő szíriai tért haza az otthonaiba és békében él. A Orosz Honvédelmi Minisztérium képviselője szintén összehasonlította Aleppot az USA vezette koalíció által “felszabadított” Rakkaval. Az a város romokban hever, nincs benne áramszolgáltatás és vezetékes ivóvíz. A szociális és egészségügyi intézmények nem működnek vagy megsemmisültek a koalíció légirejének bombázásai eredményeként.

A legrosszabb Rakkaban az, hogy a hőmérséklet emelkedésekor a romok alatt maradt hullák megfertőzhetik a talajt és a vízforrásokat. A járványügyi helyzet a városban amiatt nem súlyos, hanem katasztrofális.

Azonban nemzetközi humanitárius szervezetek, valamint az USA vezette koalíció erről egyáltalán nem hajlandó tudomást venni. Ma senki nem léphet be Rakkaba, nem világos, hogy valójában kik uralkodnak a városban és kik felelősk ezért a katasztrófáért.

“Mára, intenzív tárgyalási folyamatok után az Orosz Megbékéltetési Központ elérte, hogy kedvező feltételeket teremtsenek Kelet-Ghoutaban a polgári lakosság szükséges segítséggel történő ellátására.” – erősítette meg Igor Konashenkov vezérőrnagy.

Ezenkívül hozzátette, ma annak érdekében, hogy biztosítsa a szíriai hatóságok által létesített humanitárius központ munkáját, az Orosz Honvédelmi Minisztérium 4100 készlet ágyneműt, párnákat és takarókat adott át Kelet-Ghouta lakóinak az ENSZ helyi irodájának kérésére. Több mint 427 tonna élelmiszert, tábori konyha felszereléseket melegételek készítéséhez Kelet-Ghouta lakosságának, valamint nagy menniségű palackozott ivóvizet. Egy orosz katonai teherszállító repülőgép további 3000 készlet tábori ágyat és több tíz tonnányi élelmiszert szállított le Kelet-Ghouta lakosságának.

Éppen a sajtótájékoztató előtt, beszélni tudtam a genfi Szíriát segítő humanitárius bizottság orosz képviselőjével.” – mondta Igor Konashenkov vezérőrnagy – “Tegnap volt ennek a munkacsoportnak az ülése, ahol az ENSZ damaszkuszi koordinátora egy videókonferencián részletesen beszámolt a Kelet-Ghoutaban tapasztalt helyzetről. Nagyon meg volt elégedve az Szíriai Orosz Megbékéltetési Központ munkájával, amit az előkészületek, tárgyalások minden szintjén végez a polgári lakosság Kelet-Ghoutaból történő evakuálásának megszervezésével. Az ENSZ szíriai képviselője megerősítette, hogy a militánsok által megszállt területeken élő civilek önkéntes alapon hagyják el Kelet-Ghoutat. Ezenkívül elmondta, hogy a szíriai biztonsági erők nem sértettek emberjogi szabályokat a humanitárius folyosók biztosításakor Kelet-Ghoutaban.”

A fentebb idézett jelentés szerint az Egyesült Nemzetek képviselője számos panaszt regisztrált a Kelet-Ghoutat elhagyó civilektől a militánsok által elkövetett visszaélésekről, az ellopott humanitárius segélyekről, gyógyszerekről és a lakosság veszélyes helyekről történő evakuálásának megakadályozásáról.

Igor Konashenkov vezérőrnagy újra hangsúlyozta, hogy az Orosz Megbékéltetési Központ jelenleg különleges humanitárius műveletet hajt végre, amelyhez hasonló még nem volt, hogy segítse Kelet-Ghouta polgári lakosságát Szíriában.

“Ma jobban szükséges, mint bármikor és lehetséges segíteni ezeknek az embereknek, Nem szavakban, hanem valódi tettekkel.” – mondta. “Amióta a sok ezer, Kelet-Ghoutaból menekülő civil látható élő felvételeken, az Orosz Honvédelmi Minisztérium honlapján és adásban van a médiában, nem érkezik valódi segítség azoktól, akik állítólag segíteni akartak nekik, főleg az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Németországból. Ezért mostanára világos, hogy korábban nem a civileket támogatták Kelet-Guthaban.

“Oroszország megteremtette minden feltételét annak, hogy segítséget lehessen nyújtani szíriai embereknek. Több ezernyi kelet-ghoutai szíriai polgár van biztonságos helyen. Habár egészségügyi ellátásra, élelemre, vízre, meleg ruhára és alapvető szükségleti cikkekre van szükségük. Ezért az orosz fél felhívja a nyugati országok és nemzetközi humanitárius szerveztek figyelmét, hogy a szavaikat váltsák tettekre és tartsák be a többször adott ígéreteiket a Kelet-Ghouta polgári lakosságának történő segítségnyújtás érdekében!” – jelentette ki Igor Konashenkov vezérőrnagy.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Mil.ru

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑