Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 11.

Ösztöndíj a szíriai iskolai gyerekek számára

2018. 02. 11.

A Magyar Református Egyház a HEKS / EPER- segélyszervezettel együttműködve támogatja a református egyházak munkáját a Közel-Keleten.

A HEKS / EPER programja által egyházi iskoláknak kiírt ösztöndíj célja a befogadó környezetet megteremtése és biztosítása az iskolák számára, lehetővé téve, hogy muszlimok és keresztények megfelelő körülmények között tanulhassanak együtt a közösségen belül.

A református egyházak által Szíriában működtetett iskolák fontos szerepet töltenek be a szeretet, a befogadás és a kölcsönös megértés előmozdításában.

A libanoni és szíriai Nemzeti Evangélikus Szinódus (NESSL) és az Örmény Evangélikus Egyházak Szövetsége a Közel-Keleten (UAECNE) fenntartott 10 magániskolájában nagy hangsúlyt fektetnek a 3 756 diák számára nyújtott minőségi oktatásra. Ezek az egyházi iskolák híresek és nagyra becsültek közösségeik és az állam által is. Ugyanakkor a háború miatt a tandíjak egyre nagyobb terhet jelentenek a szülők számára, ami miatt az egyházi iskolák egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülnek. A HEKS / EPER segélyszervezet 2016-ban abból a célból hozta létre az ösztöndíjprogramot, hogy segítséget nyújtson a szülőknek, lehetővé téve számukra, hogy gyermekeik továbbra is járhassanak iskolába.

Szíriai iskolai rendszer és az egyházi iskolák

Szíriában az állam mindenki számára ingyenes iskolai oktatást biztosít. Az állami oktatási rendszeren kívül vannak olyan magániskolák is, amelyekben a szülőknek tandíjat kell fizetni.

Szíriában a protestáns egyházak, XIX. századi alapításukat követően, az oktatásban is részt vettek (amihez később más felekezetű egyházak is csatlakoztak). Még ma is sok helyi egyház saját iskolát tart fenn. Ezek az intézmények magas szintű oktatásuk miatt nagy megbecsülésnek örvendenek, de minthogy magániskolákról van szó, fenntartásuk finanszírozásához a szülők anyagi hozzájárulása, ill. egyéb adományok szükségesek. A NESSL és az UAECNE tíz iskolájában 3756 diák vesz részt az oktatásban, és a diákok 65%-a muszlim.

A Magyar Református Egyház Generális Konventje 7 000 dollár összegű adománnyal járult a szíriai egyházi iskolák ösztöndíjához a svájci református egyházak HEKS / EPER segélyszervezetén keresztül. A támogatás 1 500 diák számára teszi lehetővé, hogy folytathassa tanulmányait a 2017-2018-as tanévben is egy 50- 100 dollár/fő összegű ösztöndíj segítségével. Az ösztöndíjprogramon keresztül a Generális Konvent támogatja a tíz egyházi iskola kemény munkáját, továbbá elkötelezett a gyermekek oktatása és az iskolai befogadás előmozdítása iránt.

Keresztény kisebbség

A keresztények erőteljes kisebbségben vannak Szíriában, számuk a háború előtt a 22 millió szíriai ember 10% -át tette ki. A szíriai keresztények túlnyomó többsége a Görög Ortodox Egyházhoz (mintegy 503 ezer fő) vagy az Örmény Apostoli Egyházhoz tartozik (112 000 és 160 000 fő). A Rómával kapcsolatban álló egyházak közül a legnagyobb a Melkita görög katolikus egyház (118 ezer és 240 ezer fővel) A különböző felekezetű protestáns egyházak mintegy 50 000 követőt tartanak számon Szíriában.

A HEKS / EPER ösztöndíjprogramjának köszönhetően növekedni kezdett a diákok száma az iskolákban. A Magyar Református Egyház elismeri a szíriai egyházi iskolákban végzendő munka fontosságát, és azt tervezi, hogy 2018 tavaszán újabb adománygyűjtő kampányt indít az ösztöndíj programok támogatására.

Orientalista.hu – Vivkamar (Reformatus.hu)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑