Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 02. 01.

Pakisztán: Üldözött keresztények

2015. 02. 01.

Pakisztánban az utóbbi években több mint ezer embert állítottak bíróság elé istenkáromlás vádjával. Többségük a vallási kisebbségekhez tartozik. Gunnar Wiebalck és Shamoon Masih 2014. novemberben meglátogatta az áldozatok hozzátartozóit, hogy vigaszt és anyagi támogatást nyújtson nekik.

„Az iszlám győzött!” – ujjongott Qari Szálem imám 2014. október 16-án a lahori tárgyalóteremben, amikor a fellebbviteli bíróság megerősítette Ászja Bibi halálos ítéletét. Vele együtt a jelenlévő imámok is nyomást gyakoroltak a bíróra. 2009-ben Qari jelentette föl az ötgyermekes keresztény édesanyát, aki Ittanvaliban vitába keveredett muzulmán kolléganőivel.

A CSI munkatársa 2014. november 1-én rejtekhelyén meglátogatta Asik Masziht, Bibi férjét, aki elmondta, hogy legutóbbi látogatásán a multani központi börtönben lévő felesége nagyon levertnek tűnt.

„Már föladta a reményt, hogy valaha szabadlábra kerül.” Ászja Bibi szabadon bocsátását magas rangú kormánytagok és egyházvezetők – köztük Ferenc pápa és Kirill orosz-ortodox pátriárka – is hiába követelték.

Ászja Bibi ügye már a legfelső bíróság előtt van. A döntéshozatal akár öt évig is eltarthat. Mivel Pakisztánban ilyen ügyekben nem a jogé, hanem sokkal inkább a tömegdemonstrációké a végső szó, aligha várható fölmentő ítélet.

Már 50 alkalommal költözött

Gunnar Wiebalck fölkereste a szintén rejtekhelyen élő dr. Robin Szardar orvost és feleségét, Vínát. A hatgyermekes családnak az utóbbi években több mint 50 alkalommal kellett lakhelyet változtatnia, hogy megvédjék magukat az imámok által fölheccelt tömeg támadásaitól. A Szardar család békében élt mindaddig, míg az édesapa vitába nem keveredett egy cipőárussal, aki mobil üzletét szándékosan az orvos rendelője elé telepítette. A kereskedő 2008. május 4-én följelentette a doktort, mert az szerinte Mohamed szakállát egy szikhez hasonlította. A május 16-i pénteki imát követően a fanatikus tömeg fenyegetően dr. Szardar háza elé vonult. A kétségbeesett családnak az utolsó pillanatban sikerült elmenekülnie.

Nincsenek biztonságban a saját hazájukban

Hasonló a helyzete egy másik keresztény családnak is, akik két kisgyermekükkel kénytelenek bujkálni. A CSI 2014. november 4-én találkozott velük. Eujan és Farhat 2014. február óta nem talál nyugalmat. A titkosszolgálathoz tartozó tettesek megfenyegették őket, mert attól tartottak, hogy a házaspár följelentért tesz ellenük.

Eujan egyik rokona tanúskodott volna, de júliusban egy ismeretlen fejbe lőtte. A házaspárt iszlámra akarták kényszeríteni, ezért el kellett menekülniük. A nyomozók 2014 novemberében megtalálták az édesanyát, majd hosszú kihallgatás után szabadon engedték. A család a fenyegetések elől már csak külföldön találhat menedéket.

A vallási erőszak ugyanaznap, amikor a CSI munkatársai Eujannal és Farhattal beszéltek, fölforgatta a Lahore melletti Chak59 nevű falu életét. A téglagyári munkás Shahzad és felesége, Shama Maszih is az iszlámisták célpontja lett. Azzal vádolták meg őket, hogy Korán lapokat égettek el. A dühöngő csőcselék előbb mindkettőjük lábát eltörte, majd a terhes nőt férjével együtt a téglaégető kemencébe dobták, ahol élve megégtek. Négy kicsi árva gyászolja őket.

A blaszfémia törvénynek más áldozatai is vannak, köztük a kétségbeesett Aszmat édesanya. 24 éves Makesh nevű fia már több mint egy éve előzetesben van. Vagy Naszím, akinek a férje, Shahzad nyolc éve ül a gudzsranvalai börtönben, és szabadulására semmi esély.

Hogyan segíthetünk?

A blaszfémia (istenkáromlás) törvény nagy veszélybe sodorja a pakisztáni keresztényeket. Ezért fontos, hogy kimutassuk: szolidaritást vállalunk velük.

A CSI Pesavárban élelmiszer segéllyel támogatja a nélkülöző keresztény családokat. A tálibok fellegvárának számító városban 2013. szeptemberben két öngyilkos merénylő több mint 120 keresztény életét oltotta ki, és sok volt a sebesült. A veszélybe került családoknak, élelemre és gyógyszerekre van szükségük. Köszönjük, hogy gondoskodsz róluk!

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑