Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin újságírókat tartóztatnak le az izraeli biztonságiak

2016. 05. 04.

Tíz palesztin újságírót tartanak fogva az izraeli hatóságok, közülük hatot bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív fogságban.

A palesztin erőszakhullám októberi kitörése óta tizenkilenc újságírót és más, médiában dolgozó szakembert tartóztattak le a hatóságok. Közülük tízen jelenleg is fogságban vannak.

Az izraeli biztonságiak szerint nem újságíró munkájuk miatt tartóztatták le őket, hanem mert terrorszervezetekkel álltak kapcsolatban. A Palesztin Hatóság ugyanakkor a médiamunkások elleni fenyegető hadjáratról beszél.

A Palesztin Újságírók Szövetsége a nemzetközi médiaszövetségekhez és az Európai Újságíró Szövetséghez fordult. Az 53 éves Omár Nazalt, az egyik legismertebb, adminisztratív fogságban lévő vezető palesztin újságírót a Jordániába vezető határnál tartóztatták le másfél héttel ezelőtt, amikor az Európai Újságíró Szövetség szarajevói találkozójára tartott.

Vasárnap Nazalt három és fél hónapos adminisztratív elzárásra ítélték, mert a Sin Bet belbiztonsági szolgálat szerint “törvénytelen tevékenységet végzett” a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) nevű szervezetnek, és mert egy a szélsőséges szervezetek álláspontját képviselő – Falasztin al-Jaum nevű – tévécsatorna vezetője lett. Ismerősei szerint viszont Nazal régen nem dolgozik ennél a tévénél és szabadúszó újságíróként helyezi el írásait különböző ciszjordániai lapokban.

Nazalt ügyvédje szerint a Bulgáriában februárban megölt NFPF vezető, Omar Zajed ügyében írt cikke miatt tartóztatták le, mert Izraelt vádolta Zajed meggyilkolásával.

A Palesztin Újságíró Szövetség vezetője, Mohamed Kalifa azt nyilatkozta a Háárecnek, hogy az izraeli hatóságok szerint nem a megszállás és az igazságtalanságok, hanem az újságírók által keltett uszítás okozta az ősszel kezdődött erőszakhullámot.

Izraelben február végén hatszázhuszonhét palesztint tartottak fogva bírósági eljárás nélkül a Sin Bet vádjai alapján. Számuk szeptember – az erőszakhullám kitörése – óta megduplázódott.

A több mint fél éve tartó erőszakhullámban huszonnyolc izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑