Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 02. 17.

A palesztinok tüntetéssel fognak válaszolni a Damaszkuszi kapunál elhelyezett őrhely miatt

2018. 02. 17.

A jeruzsálemi óvárosban szerda este felállított megfigyelőállomás feldühítette a palesztinokat, akik azzal vádolják Izraelt, hogy “megváltoztatja meg a város arab és iszlám jellegét”.

A palesztinok azt mondták csütörtökön, hogy számos tiltakozást terveznek a Damaszkuszi kapunál elhelyezett kétszintes építmény eltávolításáért, amely a város muzulmán negyedében található.

A Damaszkuszi kapu bejáratánál még két megfigyelőállomás épül a terv részeként.

A palesztinok felszólították az arab és az iszlám országokat is, hogy avatkozzanak be és kényszerítsék Izraelt, hogy állítsa le az új biztonsági intézkedések végrehajtását, néhány hónappal ezelőtt a fémérzékelőket helyeztek üzembe.

Minden új rendőri vagy katonai építmény vagy szerkezet az óváros rendkívül érzékeny területén potenciálisan zavargásokat okozhat, és a palesztinok úgy tekintenek rájuk, mint Izrael arra irányuló kísérletét, hogy megszilárdítsa a városban elfoglalt helyét.

“Ez egy újabb izraeli támadás Jeruzsálem és az arab lakossága ellenéIzrael téved, ha úgy gondolja, hogy megengedjük neki, hogy folytassa a Jeruzsálem elzsidósítását célzó terveit, és eltüntesse arab lakosait.” 

 – mondta egy magas rangú Fatah-tisztviselő, aki a városban él. “

Jeruzsálem palesztin lakói csütörtök reggel az építmény láttán felháborodásuknak adtak hangot.

A Damaszkuszi-kapu katonai erőddé vált. Ezek az intézkedések eltorzítják Jeruzsálem gyönyörű arcát. Ez egy ronda építmény, amely káros a város történelmére és örökségére”

– panaszolta Ahmad Bukhari palesztin aktivista és újságíró.

Izzat Al Husseini, egy másik kelet-jeruzsálemi lakos, azt mondta, hogy “sokkolta” a megfigyelőállomás látványa.

“Ez nagyon szomorú, “Tanúi vagyunk Izrael arra irányuló kísérletének, hogy megváltoztassa a város arab és iszlám jellegét. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.” – mondta.

Yousef Natsheh, az iszlám Waqf egyik vezető tisztviselője is elítélte az őrhely telepítését, amit “az iszlám örökség és a történelem megváltoztatására irányuló kísérlet”-nek nevezett.

Azzal vádolta Izraelt, hogy a biztonságra hivatkozva “eltorzítja” a Damaszkusz-kaput és megváltoztatja Jeruzsálem arab és iszlám karakterét.

“Ami a Damaszkuszi kapunál történik, erkölcsileg, tudományosan és etikailag is elfogadhatatlan”

– tette hozzá.

Egyes lakosok arra figyelmeztettek, hogy az izraeli biztonsági intézkedések újabb tüntetés-hullámot robbanthatnak ki, amelyek hasonlóak voltak a Templom-hegy bejáratánál elhelyezett biztonsági kamerák és fémdetektorok beiktatását követően.

“Mindenkit megdöbbentettek az új izraeli biztonsági intézkedések,” – mondta Ahmed Abdeen boltos.

“Kétlem, hogy ez az új torony arab és az iszlám válasz nélkül marad. Biztos vagyok benne, hogy olyan erőszakos tiltakozások lesznek, mint amilyeneket Jeruzsálemben láttunk, miután Izrael fémdetektorokat állított fel az al-Haram al-Sharif bejáratánál,” – tette hozzá, a Templom-hegy arab nevét használva.

Ő és más kereskedők azt jósolták, hogy a szigorú biztonsági intézkedések vissza fogják tartani a palesztinokat és a turistákat, hogy a városba látogassanak.

“Az üzlet az elmúlt néhány évben nagyon rossz volt, és a látogatók száma jelentősen csökkent. Több száz [arab tulajdonú] üzlet bezárt az Óvárosban, mert a tulajdonosok már nem engedhetik meg maguknak, hogy adót és egyéb költségeket fizessenek. “Ha a feszültségek továbbra is fennállnak, a közeljövőben még több üzlet bezárására számíthatunk.” 

– mondta Amjad Abu Khalaf, aki a keresztény negyedben lévő ajándékboltban dolgozik.

Orientalista.hu – Újkelet, The Times of Israel nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑