Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 10. 06.

Palesztinokat öltek meg az izraeli katonák Ciszjordániában

2023. 10. 06.

 Izraeli katonák agyonlőttek két palesztint Ciszjordániában, izraeli telepesek megrongálták a palesztinok üzleteit a Huvarában csütörtök este kitört zavargásokban – jelentette a helyi média pénteken.

Csütörtök este zavargások törtek ki a Nabluszhoz közeli Huvarában Ciszjordánia északi részén. Izraeli telepesek és palesztinok kövekkel dobálták egymást az izraeli hadsereg közleménye szerint.

Az összecsapások során agyonlőttek egy 19 éves, köveket dobáló palesztint. Az izraeli hadsereg szerint a katonák lőtték le, miután nehéz köveket dobált egy izraeli járműre, de a palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy telepes lövése ölte meg.

A palesztin vörösfélhold mentőszolgálat jelentése szerint mintegy hatvan palesztin megsérült könnygáz belélegzése miatt, a helyszínen ellátták őket.

Az izraeliek előzőleg egy korábbi lövöldözést megtorlandó megrongáltak több palesztin üzletet a falu főutcáján, amelyen áthalad az út több környékbeli telepesfalu felé. Az izraeliek a főutcán az őszi sátoros ünnepen zsidó ünnepi sátrat állítottak fel a palesztin falu közepén, melyet több óra után a hadsereg lebontatott.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint egy palesztint belehalt sérüléseibe, miután az izraeli katonák lelőtték a Huvara térségében zajló összecsapásokban pénteken kora reggel.

Előzőleg a közeli főúton rálőttek egy izraeli rendszámú autóra, melyben egy 25 év körüli izraeli házaspár utazott másfél éves gyermekével. Nem sérültek meg, folytatták útjukat a közeli, izraeli katonák felügyelte kereszteződésig, ahol beszámoltak az esetről.

Az izraeli hadsereg hajtóvadászatot indított a lövéseket leadó palesztin után, elrendelték a palesztin boltok bezárását a környéken, útelzáró pontokat állítottak fel, és mintegy három óra múlva megtalálták a lövöldözőt egy épületben rejtőzködve. Tűzharc tört ki, melyben agyonlőtték.
Ezután kezdődtek a zavargások a lezárt faluban élő palesztinok és az oda bevonuló telepesek között. A palesztinok kövekkel dobálták az izraeli autókat, majd az ott megjelenő telepeseket, akik szintén kövekkel dobálták a palesztinokat, és felállították sátrukat a falu közepén.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑