Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 06. 06.

Pokolgépes támadást hajtottak végre a törökök által támogatott iszlamisták ellen

2021. 06. 06.

Négy, robbanóanyaggal megpakolt gépkocsi robbant fel vasárnapra virradóra a török határon fekvő szíriai Dzserablúsz városában, a támadások célpontjai az Ankara által támogatott iszlamista és dzsihadista szélsőséges csoportok laktanyái és törzsparancsnokságai voltak – közölte az al-Majadín tévécsatorna.

A híradás szerint a robbantásoknak vannak halálos áldozatai és sebesültjei, de egyelőre nem tudni, hogy hányan. Még az sem ismert, hogy kik hajtották végre a támadásokat.

Áprilisban néhány támadást hajtott végre Afrínban és el-Báb városában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia a török hadsereg oldalán harcoló iszlamista fegyveresek ellen. Legalább nyolc embert megöltek, és 19-et megsebesítettek.

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított megszálló hadműveletet Észak-Szíriában, hogy elfoglalja északon Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget és kiűzze a térségből a kurd YPG erőit.

A török hadsereg és iszlamista szövetségesei 2018. január 20-án Olajág fedőnéven egy második nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egyik különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín körzet ellen, és azt is megszállta. A rá következő év októberében Ankara és a vele szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű dzsihadista milícia Béke Forrása fedőnéven egy harmadik hadműveletet indított az YPG ellen az Eufrátesz folyótól keletre ahol újabb szíriai területeket foglalt el.
A három hadművelet révén Törökország több mint kétezer négyzetkilométeres területet szállt meg Észak-Szíriában. Azóta az YPG rendszeresen hajt végre támadásokat a török erők és szövetségeseik ellen a törökországi határhoz közeli térségben.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑