Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 08. 22.

Proxy háború zajlik Deir Ezzorban

2020. 08. 22.

Egy szíriai kormánypárti fegyveres csoport, a Keleti Országrész Népi Ellenállása (PP-ER) nevet viselő szervezet vállalt felelősséget a megszálló amerikai csapatokat ért rakétatámadásért Deir Ezzor tartomány keleti részén.

A nem irányított sorozatvető rakéták augusztus 18-án este a CONOCO földgáz-feldolgozó üzemek környékén csapódtak be, ahol a megszálló csapatok tartózkodnak. Az USA fegyveres erői megerősítették az incidens megtörténtét, azonban személyi veszteséget nem jelentettek.

A Keleti Országrész Népi Ellenállása (PP-ER) bejelentette, hogy a rakétatámadás válasz volt a korábbi amerikai agresszióra, amelynek során a megszálló koalíció harci helikopterei tüzet nyitottak a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrző pontjára Tal Al-Dhahab közelében, Al-Haszakah tartomány északi részén. Az amerikai támadás során Malik Mohammed Al-Mohimid hadnagy hősi halált halt és két másik szíriai katona megsebesült.

A Keleti Országrész Népi Ellenállása (PP-ER) nevű hazafias szíriai szervezet két évvel ezelőtt tűnt fel azzal a céllal, hogy harcot hirdetett az amerikai megszállás ellen Északkelet-Szíriában.

Azóta az amerikai erők elleni számos támadásért vállalt felelősséget. Habár a csoport aktivitása mostanáig alacsony szintű volt. A tevékenységének megélénkülése a térségbeli a szíriai-amerikai ellentétek fokozódásával függ össze.

Eközben török támogatást élvező dzsihádista szervezetek bukkantak fel az Eufrátesz-folyó mentén. Augusztus 18-án egy török támogatású vahhabita militáns csoport, a “Deir Ezzor Tartomány Felkelőinek Csoportja” nyilatkozatot adott ki, amely szerint támadásokkal fenyegeti meg a szíriai, orosz, iráni és kurd erőket a tartomány területén.

A csoport szintén felelősséget vállalt a robbantásos merényletért, amelyben meghalt az Orosz Fegyveres Erők egy vezérőrnagyi rendfokozatot viselő tábornoka Deir Ezzor város közelében. A dzsihádista csoport a török támogatású úgynevezett “Szír Nemzeti Hadsereg” (SNA) egységének azonosítja magát. Azonban ezt az SNA tagadja. Török és dzsihádista források szerint a csoportot a kurd milíciák alakították meg, hogy hiteltelenítsék a török támogatású “szíriai hazafiakat”. A török iszlamista kormányzat fizetési listáján lévő dzsihádista csoportokat egyébként már nem szükséges hitelteleníteni, már lejáratták saját magukat.

Úgy tűnik a szíriai Deir Ezzor tartomány keleti része egy újabb proxy háború középpontjává válik az ott található energiahordozók miatt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑