Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 04. 01.

 Repülőgépek védelmére nanostrukturális bevonatot állítottak elő Iránban

2016. 04. 01.

Iráni kutatók előállítottak egy különleges nanostrukturális bevonatot, amely megvédi a repülőgépek testét a hőhatástól. Ennek a bevonatnak az előnye a hagyományos bevonatokkal szemben az ultrakönnyű súly.

A laboratóriumi kutatás már befejeződött és az eredményeket repülési rendszereknél, valamint szélerőműveknél alkalmazzák.

A kutatás során a vasoxid mágneses nanoporózus pigmentjeinek felhasználásával állították elő a bevonatokat és különféle tesztekkel értékeltek ki, milyen hatásfokú védelem érhető el a repülőgéptesteknél.

Az eredmények alapján a kutatásban szintetizált mágneses nanoporózus pigmenteknek jobb a fényelnyelési és visszaverődési aránya, mint a hagyományos ipari bevonatoknak, vagy akár a feketeszénnek. Más szavakkal, a létrehozott mintákban ez az arány közelít az egyhez összehasonlítva a megszokott mintákkal, mindazonáltal sokkal jobb lehetőséget kínálnak a repülőgépek hővédő bevonatának előállításához.

A kutatók szerint a súly nagyon fontos paraméter repülőgépek és repülési rendszerek tervezésénél. Ebben a kutatásban a pigment súlya csökkent a nanoporózus pigment alkalmazásával, és ez a tény végül a végső rendszer súlyának csökkenését eredményezné. Továbbá a nanoporózus előállításán alapuló eljárásnak köszönhetően az így szintetizált bevonatban a pigmentek koncentrációja a kritikus térfogati koncentrációnál alacsonyabb, ezért az általános vizsgálatok jobb teljesítményét mutattak a kopás, tapadás és hajlítás tekintetében.

Az eredmények felhasználhatók alacsony orbitális pályájú űreszközöknél, napkollektoroknál és energiatermelő erőforrásoknál.

Orientalista.hu – (Perisanews, Nano.ir)

Megosztom:

,
Back to Top ↑